Izlet

Ideja za izlet: na pokopališče školjk

FOTO: Lena Gregorčič
Se boste to poletje kaj mudili na slovenski Obali? Potem izkoristite priložnost in s psom obiščite pokopališče školjk, izletniško točko tik pred Ankaranom.

Gre za kratek sprehod, ki ga bodo zmogli prehoditi tudi tisti psi, ki sicer niso prav zelo aktivni. Če ste željni nadaljnjih avantur, lahko v bližini pokopališča školjk obiščete še ti. slani travnik ali se odpravite do krajinskega parka Debeli rtič in tam raziščete divje plaže, kjer lahko čofota tudi vaš kosmati prijatelj.

Ta del slovenske obale na prvi pogled ni najbolj privlačen, saj se nahaja v neposredni bližini Luke Koper, ki tudi kazi nekoliko idealno sliko plaže, a nič za to – vaš pes se zaradi razgleda ne bo sekiral, saj bo imel na kratkem sprehodu veliko dela z raziskovanjem nove okolice in vonjav, verjetno bo tudi nadvse presrečen, ker bo lahko v morju namočil tačke. Kopanje za ljudi je zaradi neposredne bližine koprske luke sicer odsvetovano.

Na pokopališču školjk lahko najdete 234 vrst vseh polžev, ki se nahajajo v tržaškem zalivu. Ker želimo sipino ohraniti tudi za prihodnje generacije, školjke in polže samo opazujte in jih ne jemljite domov. Tako pokopališče školjk kot slani travnik sta edinstvena primera na naši Obali in ena izmed redkih v tem delu Jadrana.

foto: Lena Gregorčič

Kako do lokacije?

Ta izletniška točka je sicer malo bolj skrita, kar tudi pomeni, da je manj obiskana – in to sploh ni slabo. GPS jo najde (vtipkajte “pokopališče školjk”), sicer pa sledite oznakam za Ankaran. Še pred Ankaranom zavijte na levo, kjer tabla označuje sv. Katarino in se pripeljete neposredno na plačljivo parkirišče ob nogometnem igrišču. Nekaj minut stran na levo se nahaja pokopališče školjk, če pa zavijete na desno, vas bo pot ob morju vodila do slanega travnika.

Pokopališče školjk lahko obiščete v vseh letnih časih, a imejte v mislih, da poleti ni zagotovljene sence, tako da izberite ure, ko sonce ne pripeka (zgodaj zjutraj ali pozno zvečer), pozimi pa ne pozabite na kapo in šal, saj običajno brije mrzel veter. Kakšen hladen piš lahko ujamete tudi poleti!

Lena Gregorčič

error: Kopiranje teksta ni mogoče.