Izlet

Luna, 3-letna psička, ki s svojo družino potuje po Evropi

Foto: Anja Goršek

Luna ni običajen pes, je popotni pes. Potuje namreč po Evropi skupaj s svojo družino in mini potovalno prikolico Tinycamper. Tako je lansko leto prepotovala skoraj 10.000km, njena najdaljša pot pa je bila v preteklem letu do Baltskega morja v bližini meje med Litvo in Latvijo.

Njena skrbnica Anja pravi: “Potovati s psom, kolikor se mogoče komu čudno sliši, je fantastično, sploh če imaš otroke. Zaradi naše Lune se počutimo bolj varni, tudi 8-letnega sina pustimo na sprehod z njo, kjerkoli že smo. Je sicer zelo prijazna, a tudi čuvaj. Ni ga večera na potovanjih, ko se ne igra z otrokoma, ki se vsakodnevno zaradi nje vsaj enkrat do solz nasmejita. Da se jo namreč naučiti skoraj vse, hkrati pa je za sina tudi nekakšen komunikacijski most navezovanja stikov z drugimi – mnogi namreč navežejo stik ravno preko psa na način ‘kako je lep, ali ga lahko pobožajo ipd.’. Neverjetno je, kako se otroci vse zmenijo, pa čeprav govorijo različne jezike z ljudmi okoli sebe. Luna je tudi tolažba, ko nam ne gre vse po načrtih, saj se takrat stisne k nam in nas potolaži. Mogoče se res komu zdi potovanje s psom ovira, a če so ti potovanja način življenja, je kužek nepogrešljivi del tega.”

Foto: Anja Goršek

Biti del krdela – biti povsod zraven

Psički je najbolj pomembno, da je del svojega ‘krdela’, zato želi iti povsod zraven. Za psa biti del aktivne mlade družine niti ni tako naporno, saj tako kot ona obožujejo jezera in morja. Ni potovanja, na katerem ne bi plavala ali se vozila s supom, pa čeprav je malo večji pes. Družina potuje z avtom in mini potovalno prikolico Tinycamper. Pod njo čez dan najde ugodje sence, noči pa prespi v avtu. Dokler na mini prikolici še ni bilo strešnega šotora, pa je spala s sinom Majem v šotoru. Tako sta bila tudi starša bolj brez skrbi.

Foto: Anja Goršek

Luno ni bilo težko navaditi na takšno življenje, saj ji je najbolj pomembno, da je z družino. In dom je zanjo tam, kjer je družina. Anja še pravi: “Ko začnemo pospravljati in pakirati, je prva v avtu. In prav prijetno je z njo raziskovati tudi mesta, saj smo zaradi nje malenkost bolj pogumni, hkrati pa se še dodatno sprehajamo in na izbrani lokaciji raziščemo več okolice. Luna je sicer navajena na spanje v hotelih, apartmajih, prikolici, šotoru ali avtu. Kakšno dodatno navajanje pravzaprav ni bilo potrebno. Včasih nas je skrbelo, da morda na kakšni obali ne bodo dovolili psa. Iz prakse lahko povemo, da so te skrbi odveč, če si le dovolj iznajdljiv. Tako npr. ob obali Blatnega jezera na Madžarskem v splošnem ne dovolijo psov. Mi to rešimo tako, da si na takšnih lokacijah izberemo prostor za kampiranje v prvi vrsti ob vodi.”

Foto: Anja Goršek

Zanimivih prigod pa se je skozi potovanja nabralo kar veliko

“Zabavno nam je bilo, ker bolj ko smo potovali proti severu Evrope, več velikih psov smo srečevali in na koncu se je Luna zdela že prav majhna (v Sloveniji se jo marsikdo tudi ustraši zaradi njene velikosti, čeprav je srednje velik pes). Zanimiva prigoda je bila tudi, ko se je po “volčje” pogovarjala z volkovi v živalskem vrtu v Brnu na Češkem. Na splošno pa imamo s potovanjem s psom same prijetne izkušnje – včasih z njo prenočimo tudi v kakšnem hotelu, in npr. v Krakowu na Poljskem so nas zelo pozitivno presenetili, saj jo je v hotelskem apartmaju pričakalo pasje ležišče in posodici za vodo in hrano. Torej, izkušnja družine – potovanje s psom absolutno priporočajo.  Njihov blog lahko spremljate tule.

Več pasjih izletov pa najdete na naši spletni strani pod zavihkom IZLETI.

Nasveti Moj pes

Poglej vse nasvete

error: Kopiranje teksta ni mogoče.