Izlet

Mala planina, z izhodiščem na Rakovih ravneh

Izleti v gore so zelo priljubljeni med Slovenci in mnogi želijo navdušenje deliti tudi s svojimi psi. Žal obiski zahtevnejših poti niso priporočljivi za vse. Mala planina sodi med razmeroma varne za skoraj vse pse.

Je pa mogoče varno in enostavno doživeti planinsko vzdušje na kateri izmed pašnih planin. Ena izmed najbolj priročnih je Mala planina, v neposredni bližini bolj znane Velike planine, kjer se na višini okoli 1500 metrov ponujajo lepi razgledi in vabijo slikovite tradicionalne planšarske koče.

Do izhodišča za izlet se je iz osrednje Slovenije najenostavnejše pripeljati skozi Kamnik in Stahovico ter nato po dolini Črne v smeri proti Gornjemu Gradu. Nekaj sto metrov pred prelazom Črnivec zavijemo levo proti dolini Volovjek. Na prelazu Kranjski Rak pri gostišču še enkrat zavijemo levo na makadamsko cesto. Držimo se je vse do razpotja na Rakovih ravneh. Zapeljemo se do velikega parkirišča Za ušivcem. Na začetku parkirišča boste našli smerokaze in stezo, ki vodi v gozd.

Planinske postojanke

Sprva senčna pot je ravno prav strma za ogrevanje. V nekaj minutah se povzpnemo do makadamske ceste, kjer nadaljujemo levo. Kmalu se med visokimi smrekami zeleno zasvetijo prvi travnik, nekoliko kasneje pa druga za drugo vzniknejo lesene planšarske koče. Proti vzhodu se odpirajo razgledi na Veliki Rogatec, Lepenatko in Kašno planino. Pot nadaljujemo preko Stolniškega in Gojniškega stana, kjer na razpotju nadaljujemo desno v smeri Male planine. Nato pridemo do razpotja na Malem stanu, kjer ponovno nadaljujemo desno. Po krajšem vzponu nas pot vodi mimo Jarškega doma. Hitro zatem se makadamska cesta položi in kmalu lahko levo zavijemo do Črnuškega doma, ali nadaljujemo pot do bližnjega Domžalskega doma.

Ta je odprt vse leto, medtem ko je Jarški dom od 15. septembra do 15. junija ob ponedeljkih zaprt, Črnuški dom pa je v tem času odprt le ob sobotah, nedeljah in praznikih.

foto: Igor Fabjan

Še na Veliko planino

Za hojo do Male planine boste potrebovali nekaj več kot uro časa. Z roba planote in višjih vzpetin se ponujajo razgledi na pašnike, na jugu pa segajo prek Ljubljanske kotline vse do Nanosa, Snežnika in celo do Risnjaka v Gorskem Kotarju. Na zahodu je Krvavec, na severni strani pa se dvigujejo slikoviti vrhovi Kamniških Alp od Grintovca do Ojstrice.

K izhodišču se lahko vračamo po krožni poti čez pašnike, ali pa obiščemo še Veliko planino. Do zgornje postaje nihalke bomo potrebovali nekaj več kot uro hoje, seveda brez daljših postankov. Mimogrede se velja pomuditi ob kapeli Marije Snežne. Prvič je bila postavljena leta 1938, skice za kapelo pa je narisal arhitekt Jože Plečnik. Med 2. svetovno je bila skupaj z večino pastirskih koč požgana. V bližini stoji Preskarjeva bajta, ki je urejena kot muzej.

Če se odločite za pot do Velike planine in morebiten spust v dolino z nihalko, je treba za prevoz psa plačati 4 evre. Pes mora imeti nagobčnik. A brez skrbi, če ga nimate s seboj! Lahko si ga izposodite (1 evro in 7 evrov kavcija).

Lahka pot, primerna tudi za manjše pse

Pot po kolovozu in poteh čez pašnike je večinoma lahka, a žal le ponekod senčna. Hoja tako ne predstavlja težav tudi manjšim psom. Vodo prinesite s seboj, čeprav se psi lahko odžejajo v nekaj kalih ob poteh, ali pa jo dobite v planinskih kočah. Vstop v koče psom ni dovoljen, le v Domžalskem domu lahko lastnike spremljajo do gostinskega pulta. Nočitve psom tako kot v večini planinskih koč ne nudijo. Pes mora biti ves čas na povodcu, kar je še posebno pomembno v času pašne sezone.

Igor Fabjan