Izlet

Manj obljudeni pasji sprehodi v okolici Ljubljane

Ljubljana ponuja veliko možnosti za sprehod s psom, a mnogo teh je tudi zelo obljudenih. Zato vam tokrat predstavljamo nekaj takih, kjer ni toliko gneče.

Pot spominov in tovarištva, Tivoli in Rožnik, Iški vintgar, Koseški bajer ter seveda Šmarna gora so čudiviti izleti, a marsikateremu skrbniku in psu niso ravno po godu, saj so te lokacije obljudene z različnimi sprehalci.

K sreči pa imamo še kar nekaj možnosti; čeprav gre večinoma za okolico Ljubljane, se lahko lahko na te sprehode s psom odpravimo tudi med tednom, sploh spomladi in jeseni, ko so dnevi daljši.

Hribček Sv. Ana nad Podpečjo

Simpatičen hribček v okolici Ljubljane (smer: Podpeč), kjer se nam odpre zares krasen pogled na Ljubljansko barje. »Vzpon« je nezahteven in ga bodo brez težav zmogli tudi tisti, ki niso v najboljši formi. Sprehod do vrha vam bo vzel od 30 do 45 min. Pot ni najbolje označena, a se praktično ne morete izgubiti, tudi če jo vmes krenete po svoje.

Rašica in vrh Staneta Kosca

Rašica pri Ljubljani je podobno kot Sv. Ana zelo nezahteven sprehod, če si izberete tako izhodišče, sicer pa lahko brez težav nanjo pešačite tudi več ur. Enostaven dostop je iz Srednjih Gameljn oz. kar iz vasi Rašica; ko se z avtom pripeljati na začetek vasi Rašica, se boste peljali mimo manjšega križišča; od glavne ceste se levo navzgor odcepi ožja asfaltirana pot, ki pelje v gozd. Tam pustite avto, potem pa se peš odpravite proti vrhu. Pot vam bo vzela od 45 min do 1 ure, odvisno od vmesnih postankov zaradi pasjega raziskovanja okolice.

Neskončni travniki in gozdovi pri Savi ob »stari Nemški cesti«

Še ena ideja za sprehod s psom na severu naše prestolnice. Odpravite se v smeri Obvozne ceste (stara Nemška cesta), ki povezuje Vižmarje in Črnuče, tam pa po kolovozni oz. makedamski poti zavijete proti travnikom. Avto pustite ob robu in se s psom po eni izmed številnih poti odpravite proti gozdičku. Tudi pes naj hodi po poti in naj njive pusti pri miru, da ne bodo kmetje jezni zaradi uničevanja pridelka ali skakanja po sveže preorani zemlji.

Ostrovrharjeva pot (Debni vrh in Stari Grad)

Krasen popoldanski sprehod do grajskih razvalin, ki ima močan zgodovinski podton. Nihče sicer točno ne ve, kdo je postavil grad, ve pa se, da je imel bogato zgodovino in so si ga različne rodbine podajale med seboj. Od nekoč viteškega gradu je ostal samo manjši del zidu, tako da se morate dobro potruditi, da razvaline sploh najdete, a nedvomno bo to zabavno tako za vas kot za psa. Sprehod do Debnega vrha in Starega grada vam bo vzel 30 do 45 min časa, celotno Ostrovrharjevo pot pa boste prehodili v 2, 5 urah.

Ne pozabite na bonton!

Čeprav lahko na teh lokacijah psa brez težav spustite, ga vseeno imejte pod nadzorom in upoštevajte tudi druge obiskovalce na sprehajalni poti ter seveda druge prebivalce (srne, zajce …).

Kje pa bi najdete svoj košček miru v okolici prestolnice?

Lena Gregorič

error: Kopiranje teksta ni mogoče.