Izlet

Most na Soči – na sprehod in osvežitev skupaj s psom

Večino obiskovalcev Soške doline privablja predvsem njen zgornji del. Toda med kraji, ki se vrstijo ob vabljivo obarvani reki, je eden najbolj privlačnih Most na Soči.

Mestece na nekakšnem rečnem pomolu je ugnezdeno nad sotočjem rek Soča in Idrijca. Obe reki se prav pod krajem umirjata v akumulacijskem jezeru. To nudi prijetno naravno kuliso z gorami v ozadju.

Voda se v poletnih mesecih dovolj ogreje, da nudi prijetno osvežitev. Ker je mirna in bolj spominja na jezero pa je po njej prijetno veslati s čolnom ali supom, te si lahko izposodite. Lahko pa si omislite še vožnjo s turistično ladjico. Na svoj račun seveda pridejo tudi ribiči.

Obalo spremlja prijetno senčna in lepo urejena pešpot

Najlepši del se ponuja med slikovitim starim mostom čez Sočo in dober kilometer oddaljenim Modrejem. Podobno prijeten pa je tudi sprehod po nasprotnem bregu. Spotoma se lahko ustavite v katerem izmed gostišč, ki se ponujajo ob vodi.

Za razgled na slikovito reko in okoliške gorske vrhove se velja povzpeti do cerkve svetega Mavra, ki se dviguje na robu naselja. V središču mesta si lahko ogledate še cerkev svete Lucije. Po njej se je nekoč imenoval tudi kraj – Sveta Lucija. Notranjost cerkve je poslikal Tone Kralj.

Čez most po modrost

Največje zanimivosti Mosta na Soči povezuje dobro označena kulturnozgodovinska pešpot imenovana Čez most po modrost. To območje so namreč zaznamovale tudi pomembne arheološke najdbe. V strnjenem naselju ni na voljo veliko parkirišč, zato je bolje pustiti avto na urejenem parkirišču pod Modrejem.

V bližini parkirišča se lahko odžejate še pri izviru zdravilne vode Pod grmom. Pešpoti so nezahtevne in primerne tudi za sprehod v družbi psov. Bližina vode v vročih dneh ponuja še več kot dobrodošlo osvežitev.

Lahko pa se zapeljete še do dveh prijetnih naravnih kopališč s prodnato obalo. Prvo je ob sotočju Idrijce in Bače, drugo pa ob sotočju Tolminke in Soče.

 

 

 

 

 

 

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.