Na izlet v deželo Prežihovega Voranca

5. januarja, 2020
foto: Igor Fabjan
Kotlje, koroški kraj sredi hotuljske doline je lahko prav prijetno izhodišče za potepanje v družbi štirinožnih prijateljev.

Sprehod po vasi nas mimo dveh starih lip privede v starejši del do gotske cerkve sv. Marjete. Tu se prične krožna Vorančeva pot–Koroška kulturna transverzala. Pot je speljana skozi gričevnato pokrajino in je hkrati z devetimi postajami spomin na kraje Prežihovega življenja.

Vorančeva pot je dolga kakšnih osem kilometrov, a lahko se posvetimo le nekaterim boj zanimivim delom. Za začetek se velja sprehoditi do dobra dva kilometra oddaljenega Rimskega vrelca. Propadajoča, a še vedno zanimiva zgradba ob ribniku je bilo nekoč priljubljeno letovišče. Znano je bilo po izviru zdravilne slatine, ki še danes priteka na dan v bližini zdraviliške zgradbe. Dostop je prost in s »Kisevo vodo«, kot ji pravijo domačini, se lahko odžeja vsak. Tako naj bi ostalo tudi v prihodnosti, ko naj bi občina z lastniki posestva vendarle dosegla dogovor o obnovitvi letovišča.

Mimo zdravilnega vrelca se lahko po malo prometni cesti v manj kot uri povzpnemo do Ivarčkega jezera sredi gozdnate pokrajine Podgora. Do njega se je mogoče tudi pripeljati in pustiti avtomobil na velikem parkirišču. To priča o nekdanji priljubljenosti jezera z okolico, katero so uredili železarji z Raven na Koroškem. Žal je zaradi nezainteresiranih trenutnih lastnikov gostinski lokal ob jezeru zaprt, za urejanje okolice pa k sreči skrbi občina.

Idilično jezero v mirnem okolju dovoljuje nekaj svobodnega tekanja tudi psom. Lahko celo začofotajo v vodi, a potrebno je poiskati primerno mesto. Ponekod obalo obdaja priročen lesen podest, s katerega je enostavno skočiti v vodo. Malo previdnosti ne bo odveč, saj so nekatere deske trhle in že dolgo čakajo na zamenjavo. Dostop je možen tudi z zaraščenega dela obale, saj je voda vsaj na začetku plitva. V zimskem času jezero pogosto zamrzne. Toda preden se podate na ledeno površino se prepričajte, da je led dovolj trden.

Igor Fabjan (celoten prispevek s še več idejami v aktualni številki revije Moj pes)