Izlet

Na najbolj slikovit pasji sprehod: Jamnik

Cerkvica na Jamniku (831 m) je poleg blejskega otoka in jezera eden izmed najbolj slikovitih fotografskih motivov v Sloveniji. Kljub temu pa je mnogo manj obiskana, saj je malo umaknjena od najbolj običajnih turističnih poti.

Cerkev sv. Primoža in Felicijana stoji na razglednem travnatem grebenu, ki se dviga med Kropo in Podblico.  Opazili jo boste tudi z avtoceste, toda v njeno bližino vodi le manj običajna cestna poveza, ki Kropo skozi Podblico povezuje s Kranjem ali pa se skozi Dražgoše spusti v Železnike in Selško dolino.

Sprehajališče z razgledi

Cerkev boste skozi gozd opazili že s ceste in na prvem izmed manjših parkirišč nad vasjo Jamnik se boste morali posloviti od avtomobila. Obenem boste našli tudi informacijski pano. Sedaj je pred vami le še kratek nezahteven sprehod, ki pa je ves čas nagrajen z lepimi razgledi.

Najprej nas navdušuje pogled na cerkvico, h kateri vodi makadamska sprehajalna cesta, potem pa se vedno bolj odpira še razgled na Gorenjsko in visoke hribe, ki se kot najlepša možna kulisa dvigujejo v ozadju. Tu so Karavanke, Kamniško Savinjske Alpe, na drugo stran pa pogledi segajo na nekoliko manj slikovito Škofjeloško pogorje.

Nič čudnega, da kraju mnogi pravijo kar »Balkon nad Gorenjsko«. Dostop do cerkve je enostaven tako za majhne otroke, kot otroške vozičke, uživali pa boste tudi v pasji družbi. Hoje je le za dobrih petnajst minut a ta se hitro podaljša s postanki v senci nekaj visokih dreves, ki vsakokrat ponujajo malo drugačen razgled. Eno izmed dreves je kačasta smreka, ki je v Sloveniji prava redkost.

Več hoje?

Če si želite več hoje, se lahko na Jamnik odpravite iz Krope, Nemilj ali Češnjice. Za vsako izmed omenjenih možnosti boste potrebovali nekaj več kot uro časa, poti pa so označene. Vse poti so pretežno senčne in vodijo skozi gozd, delno tudi po cesti. Jamnik je priljubljen cilj tudi za kolesarje a vzpon je za občasne rekreativce kar zahteven.

Z Jamnika se lahko peš odpravite še do poldrugo uro oddaljene Bele peči (Podbliška gora, 1133 m), s katere boste deležni malo drugačnih razgledov.

 

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.