Na potep s psičko po Jezerskem

8. julija, 2022
tekst in foto: IF

Cesta, ki se iz Kranja ob Kokri povzpne v znani gorski paradiž vas najprej pripelje na Spodnje Jezersko in malo zatem še na Zgornje Jezersko. Tu boste našli nekaj gostišč, trgovino, bencinski servis in še kaj. 

Zapeljati pa se velja še do dobre dva kilometra oddaljenega Planšarskega jezera ob katerem je urejeno največje parkirišče. To predstavlja odlično izhodišče za raziskovanje z gorami obdane doline.

Mikavno jezero in izviri

Za začetek se lahko podate okoli srčasto oblikovanega jezera. To spominja na čase, ko je celotno dolino pokrivalo ledeniško jezero. Planšarsko jezero napaja potok Jezernica, ki izvira kak kilometer višje, na koncu stranske doline Ravenska Kočna. Voda privre na dan v obliki številnih izvirov, ki se skrivajo med z mahom poraslim gozdom pod turistično kmetijo Ancelj. Po dolini Ravenska Kočna, ki sega globoko pod Kamniško Savinjske Alpe z vidnim ledenikom pod Skuto, je speljana označena tematska pohodniška pot. Informativne table obiskovalce seznanjajo z ledeniško dolino ter tukajšnjim rastlinstvom in živalstvom. Dolga je dobrih osem kilometrov, kar pomeni kakšen tri ure hoda. Po njej pridete vse do spodnjih postaj tovornih žičnic, s pomočjo katerih oskrbujejo Češko in Kranjsko planinsko kočo. Koči sta odprti od maja do oktobra. Do prve koče je za poldrugo uro hoje, do druge pa še dobro uro več.

Mimo drevoredov k slapovom

Ravninski del Jezerskega prekrivajo pašniki, katere prepredajo presenetljivo dolgi  enoredni drevoredi jesena. Drevesa so posajena ob zemljiških mejah in tako slikovito razmejujejo travnike. Veje so nekoč uporabljali kot krmo za drobnico, drevoredi pa še danes nudijo delno zaščito pred vetrom in poleti dobrodošlo senco. Kulturna krajina tod priča o stoletjih človekovega sobivanja z naravo. Ohranjenih je več starih kmetij in lesenih kašč ter drugih gospodarskih objektov. Ena najbolj zanimivih je Šenkova turistična kmetija. V bližini ob glavni cesti stoji cerkev sv. Andreja. Podati se velja še do Jenkove kasarne. V zgradbi iz 16. stoletja je urejen etnografski muzej. Mimo Ankove domačije pa vodi pot do dveh slapov, ki sta dosegljiva v dobre pol ure. Večji je visok  sedem metrov.