Nemiljski slap v gorenjski Besniški dolini

13. maja, 2022
Tekst in foto: IF

Besniška dolina predstavlja eno manj običajnih povezav med Kranjem in Železniki ali Kropo. Vmes pa si velja omisliti postanek v Zgornji Besnici. Natančneje, na njenem robu, kjer tabla opozarja na Slap Šum.

Slap se nahaja le nekaj sto metrov stran od glavne ceste. A grapa potoka Nemiljščica je tako skrita očem, da jo zaslutite šele, ko se spustite v njeno bližino.

Avto je treba pustiti v bližini glavne ceste, kjer je nekaj prostora za parkiranje. Potem sledite oznakam po cesti, ki se kmalu spremeni v kolovoz, ta pa v strmo pot. Pot je k sreči zgledno urejena in varovana z ograjo. Spusti se v korito potoka.

Tam se nahaja presenetljivo razkošen slap visok okoli dvajset metrov. Nekoč je bil precej bolje obiskan. Še posebno, ker so bile nad slapom ob toplem izviru urejene toplice. Topli izvir je omenjal že Janez Valvasor, danes pa propadajoče zajetje  žal prerašča zelenje.

Besniško dolino poleg naravnih lepot zaznamujejo še druge naravne dobrote: od tod izvira vrsta jablane – Besniška voščenka, kateri pravijo tudi Gorenjska voščenka. Zlatorumeni sadeži so priljubljeni zaradi sočnega okusa in trpežnosti.

Izlet lahko nadaljujete naprej po dolini. Levo se dviguje kraški osamelec Rovnik (706 m), na katerega vodi urejena gozdna učna pot dolga nekaj več kot tri kilometre.

Zakraseli vrh je znan tudi po najdiščih fosilov in več manjših kraških jamah. Najbolj znani sta Bidovčeva luknja in Podskokarjeva jama, s kapniki in drugimi kraškimi pojavi. Žal nista urejeni za obiske, tako da jih je mogoče raziskovati le v družbi usposobljenih jamarjev. Če vas mika obisk, se obrnite na Jamarsko društvo Carnium. Bidovčeva jama je znana tudi kot najdišče endemičnih jamskih hroščev.

V vasi Nemilje se levo odcepi cesta, ki se povzpne čez bližnje griče v sosednjo dolino Selške Sore. Delno je makadamska, toda ponaša se z nekaj slikovitimi razgledi. V isto dolino lahko pridete tudi po cesti, ki se nadaljuje naravnost in potem zavije preko Dražgoš v Železnike. Če pa se na slemenu podate desno, se lahko po ovinkasti cesti spustite v Kropo.