Izlet

Oaza miru v senci Bleda

Bled je s svojo slikovito podobo vedno privlačen cilj izletnikov. Tudi v družbi štirinožnih prijateljev. Žal je na ulicah in sprehajalnih poteh ob jezeru pogosto gneča. A k sreči je mogoče v okolici najti kar nekaj mirnejših kotičkov.

Eno izmed lahko dosegljivih izhodišč za prijetno preživljanje dneva v družbi psov je dobra dva kilometra oddaljena vas Ribno. Srce turizma s športnimi igrišči na robu kraja sta Hotel in glamping Ribno. V njem so dobrodošli tudi gostje s pasjimi spremljevalci (doplačilo za psa 10 evrov na noč). Spanje s hišnimi ljubljenčki je možno le v hotelskih sobah, v ličnih lesenih bungalovih pa žal ne. S psom tudi ne boste smeli v restavracijo, lahko pa v družbi štirih tačk ob hrani uživate na veliki zunanji terasi.

Vas in gore kot na dlani

Izpred hotela se lahko podate na gozdno pot, ki vodi okoli bližnje Ribenske gore (588 m). Po široki poti brez omembe vrednih vzponov zlahka obhodite gozdni osamelec v dobre pol ure. Pred vrnitvijo v hotel vodi pot mimo velikega travnatega športnega igrišča in prireditvenega prostora. Pod Ribensko goro so leta 1958 gostili izseljenski piknik za ameriške Slovence. Domačini so ob tej priložnosti ustanovili Turistično olepševalno društvo Ribno in uredili sprehajalne poti, smerokaze, klopce in piknik prostor z brunarico.

S krožne poti vsaj dve poti vodita na sam vrh Ribenske gore, ki ga je mogoče doseči v približno 20 minutah. Ena izmed poti se začne v bližini prireditvenega prostora, druga pa nedaleč stran od hotela. Poti sta razmeroma strmi in se združita na slemenu pod vrhom. Ribenska gora je po višini pravzaprav le hrib, a na njegovem ozkem skalnatem slemenu se je treba gibati previdno, da ne zdrsnete. Zato zadnji del poti ni najbolj primeren za pse, ki niso poslušni ali pa niso vajeni strmih terenov. Z vrha se sicer ne ponuja razgled na Blejsko jezero, a se je vseeno vredno povzpeti. Kot na dlani se vam bo ponudil razgled na dolino z vasjo Ribno, obrobje Bleda, dolino Save Bohinjke in mogočna daleč v pomlad zasnežena pobočja Karavank.

Kratek sprehod do osvežitve

Izpred hotela vodi označena gozdna pot (smer Talež in Sava), po kateri se v 15 minutah spustite do mosta, ki prečka Savo Bohinjko. Do reke je mogoče priti tudi po cesti skozi vas. Ta možnost je malo daljša, a spotoma lahko občudujete nekaj starih kmečkih hiš in se pomudite še na pokopališču ob cerkvi Sv. Jakoba, kjer zbuja pozornost spomenik padlim v NOB, postavljen po Plečnikovih načrtih. Vas je menda dobila ime po ribah, ki jih je bilo v tolmunih bližnje reke od nekdaj obilo. Tlačani pa so nekoč z njimi oskrbovali blejsko gospodo na gradu.

Pred mostom čez Savo se desno odcepi makadamska cesta. Po njej pridemo do rečnega prodnatega obrežja, ki ponuja možnosti za postanek ob vodi. Ta največkrat ni posebno deroča, tako da se lahko psi v njej brezskrbno namakajo. Še prijetnejši kotički pa vabijo nekaj sto metrov naprej. Ob cesti je namreč naravni bajer z delno zaraščeno obalo. Del obale ob cesti se ponaša s prodnato plažo, ki omogoča lahek in varen dostop tudi najmanjšim psom. Za pse sta malo manj primerna dva skalna balvana. A če radi skačejo v vodo, poskrbita odlično zabavo! Voda ob skalah je dovolj globoka tudi za skoke odraslih ljudi. Za letos je malce pozno, pa naj predlog velja za prihodnje leto.

K čebelarju in še kam

Makadamska cesta mimo bajerja vodi do dobre tri kilometre oddaljene vasi Selo, ki je nekako na pol poti do Blejskega jezera. V vasi se lahko založite s čebelarskimi izdelki. Ponujajo jih v čebelarstvu Ambrožič (zaprto ob nedeljah). Njihova posebnost je tudi predstavitveni čebelnjak, ki obiskovalcem omogoča varen ogled dela s čebelami. Vodeni ogledi za družine ali skupine so možni po vnaprejšnjem dogovoru.

Most čez Savo je tudi izhodišče za vzpon do Lovske koče na Taležu (zaprta ob ponedeljkih). Po dobre tri kilometre dolgi gozdni cesti pridete do koče v tri četrt ure. Koča je na razglednem robu Jelovice v bližini planine Talež. Ponaša se z lepimi razgledi na Radovljiško polje, Ribensko goro, Bled in Karavanke. Do koče se je sicer mogoče tudi pripeljati po cesti mimo Spodnje Lipnice.

Igor Fabjan

Nasveti Moj pes

Poglej vse nasvete

error: Kopiranje teksta ni mogoče.