Izlet

Psička Šnofka s potujočim brlogom po Evropi

Dom Nastje, Roka in psičke Šnofke je že poldrugo leto Potujoči brlog, kot so poimenovali svoje vozilo – avtodom, ki jih je v tem času popeljal skozi 22 držav.

Odločitev o dolgem potovanju po koncu študija je dozorevala kar nekaj let, prvotne načrte je spremenila posvojena psička Šnofka, zaradi katere sta namesto čez ocean krenila po Evropi.

Šnofka tako kot njena skrbnika uživa na poti, saj ima skoraj vsak dan drugačne sprehode in izlete, tako da ji novih vonjav nikoli ne zmanjka. V kamperju ima svoje ležišče med sedežema v vozniški kabini, bolj kot ležanje v postelji pa ji je všeč sedenje na vozniškem sedežu in opazovanje okolice.

Iz toplih krajev na Nordkapp

Rok in Nastja sta Iz Slovenije odpotovala oktobra in želela čimprej oditi nekam na toplo.  Skozi Avstrijo, Italijo, Monako in Francijo so se  odpeljali proti zahodu Evrope. V Španiji so ostali dlje, kot so pričakovali, saj so Portugalsko zaradi zaprtih mej (covid) morali izpustiti, Francija pa je meje odprla šele maja. V šestih mesecih so prepotovali zahodno, južno in severno obalo ter del notranjosti ob meji s Portugalsko. Pot so nadaljevali skozi Andoro do zahodne obale Francije, skozi Normandijo do Belgije in naprej proti Norveški.  »Do najbolj severne točke celinske Evrope – Nordkappa smo potovali dva meseca. Nato smo se usmerili nazaj proti jugu in med potjo raziskali še Finsko, Estonijo, Latvijo in Litvo,« pojasnjuje Nastja.  Pred mrazom so se zatekli v Grčijo, kjer so tudi sedaj.

Cepljenje proti steklini – cenejše, a pogostejše

Ko so s spletnim naročanjem uredili Šnofkino prehrano, so naleteli na težavo s cepljenjem proti steklini.  na poti pa je cepljenje proti steklini. Šnofka je bila ob odhodu stara dve leti, kar pomeni, da bi jo v Sloveniji morali še enkrat cepiti, nato pa tri leta ne. Zaradi različnih zakonodaj pa sta jo morala po enem letu spet cepiti v Grčiji. Čeprav gre za isto cepivo kot v Sloveniji, tudi tukaj velja le eno leto, je pa zato cena za pol nižja kot v Sloveniji.

Raje v samoti kot v kampu

Kampa nikoli ne obiščejo. »Spanje na neobljudenih območjih je seveda ugodnejše, saj je zastonj, a so nama takšna mesta tudi veliko bolj všeč. Avtodom dojemava kot naš dom, v katerem imamo poleg velikih tankov vode in sončnih celic še posteljo, kavč, jedilno mizo, kuhinjo in kopalnico, zato smo popolnoma samooskrbni. Želimo si le miru in čim več časa v naravi, zato nama bivanje v kampih res ne diši preveč,« pravi Nastja.

Delo na daljavo

Rok in Nastja sta potovanje sprva financirala iz večletnih prihrankov, potem pa sta oba našla delo na daljavo. Rok inštruira matematiko, kemijo in fiziko preko Zooma, Nastja pa piše SEO besedila.

»Naša želja je oditi proti vzhodu, proti Turčiji in poletje preživeti v Gruziji, na Kavkazu, dolgoročnejših načrtov pa še nimamo,« sogovornica razkriva popotniške načrte in obljublja, da se nam bo s poti redno oglašala.

 

 

 

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.