Izlet

Razgledne poti nad Obalo – v družbi tačk

Igor Fabjan
Sončni pomladni dnevi marsikoga privabijo na Obalo, kjer pa niso mikavni le sprehodi ob morju, temveč tudi v gričevnatem zaledju. Še posebno, ker sonce ni premočno za potepanje po izpostavljenih legah.

V območju med Koprom, Portorožem in Dragonjo se vrsti ducat vasi, ki so od glavnih prometnic oddaljene le nekaj kilometrov, a življenje v njih je precej bolj umirjeno kot v obalnih mestih.

S potepanjem lahko začnete v vasi Gažon, ki je mnogim postala znana šele kot prizorišče snemanja nanizanke Usodno vino. Gažon je najenostavneje dostopen iz Kopra po Šmarski cesti. Vas tipično srednjeveške ruralne gručaste strukture se stiska na južnem pobočju hriba Turn (266 m), ki se dviguje med Koprom in Izolo. Vaško središče zaznamuje enoladijska cerkev sv. Petra in Pavla iz konca 15. stoletja, ki je po številnih prezidavah dobila današnjo podobo med obema vojnama. Sprehod mimo pokopališča, cerkve in samostojno stoječega zvonika lahko popestrite z obiskom znanega lokalnega pridelovalca ekoloških vin (Rojac).

Z Gažona do Šareda

Po glavni, a k sreči malo prometni cesti se velja povzpeti v zgornji del vasi in nadaljevati pot mimo nogometnega igrišča. Kmalu boste nagrajeni z razgledi na Koper, na drugo stran pa na dolino Drnice in Savudrijski polotok. Malo naprej se s ceste ponujajo eni najlepših razgledov na velik del slovenske obale, ki segajo vse od Izole do Pirana. Sežejo tudi preko Tržaškega zaliva do strme obale med Barkovljami in Devinom, ter do Krasa in Furlanije, nad katero se dviguje dolga veriga alpskih vrhov. Cesta se vije po slemenu med vinogradi, oljčnimi nasadi in sadovnjaki. Slednji vas bodo v pomladnem času razveselili z bujni cvetenjem. Vodi mimo razložnega naselja Baredi z izletniško kmetijo, ki je odprta ob koncih tedna. Na koncu naselja zavijte na stransko cesto, ki se odcepi levo. Po njej boste mimo osamljene, a lepo obnovljene cerkvice sv. Jakoba prišli v razgledno vas Šared. Ta je od Gažona oddaljena nekaj več kot uro hoda.

Pasji kipec iz Kort

Šared ponuja več možnosti za postanek v enem izmed gostišč. Okrepčani lahko nadaljujete pot po položni cesti, ki vas v dobri uri (4 kilometre) privede v enega najbolj slikovitih krajev tega dela Istre, Korte. Ob križišču sredi naselja se vrstijo trgovina, nekdanji zadružni dom, informacijski pano in dve priznani gostilni. V zadružnem domu ima med drugimi prostore Kulturno društvo Korte. Njegovi prizadevni člani so poskrbeli za ureditev muzejske sobe z manjšo knjižnico, v kateri hranijo knjige in publikacije, ki odstirajo skrivnosti kraja. Zbirko dopolnjujejo slike z nekdanjih slikarskih prireditev ex tempore in nekaj etnografskih predmetov ter figurica bronastega psa (Kašlerski gonič) iz mlajše železne dobe. Gre za repliko z bližnjega arheološkem najdišču na Kaštelirju, kjer so med drugim našli tudi skledico z venetskim napisom. Originale danes hranijo v Pokrajinskem muzeju v Kopru.

Novejši del kraja ima sredozemski videz po zaslugi vrtov, ki zgovorno pričajo o topli klimi. Na njih rastejo žižole, kaki, fige, malo stran pa se razprostirajo oljčni nasadi in vinogradi. Ozka cesta vas privede do zaselka Gornja vas, ki je strnjen v bližini markantne cerkve Sv Antona Puščavnika. Ob njej se dviguje 20 metrov visok samostojno stoječi zvonik, izpred katerega se opirajo lepi razgledi na slikovito vas Padna. V bližini cerkve velja obiskati še nekdanjo osnovno šolo, v kateri je urejen hotel Stara šola Korte. V hotelu lahko prenočijo tudi psi, kar je ena redkih možnosti v tem delu Istre. Hotel je prilagojen kolesarjem, ki navdušeno spoznavajo razgibane okoliške ceste in poti. Gostom svetujejo, kam se lahko odpravijo na izlete in po želji organizirajo vodenja. Pred hotelom je urejeno veliko dvorišče, na katerem so se nekoč zbirali vaščani ob različnih dogodkih. Hiša iz 18. stoletja je spomeniško zaščitena saj je bila v njej prva slovenska šola na tem območju.

Najstarejši del kraja je Spodnja vas, ki je zgrajena na najožjem delu slemena. Skoznjo je speljana glavna cesta, ki kar nekako izgine med kamnitimi hišami, da komaj najdete pravo pot, ki se spušča proti Dragonji. Na hitro se spusti v ostrih ovinkih, ki onemogočajo vožnjo običajnim avtobusom in drugim daljšim vozilom. Ta del vasi si je vredno ogledati predvsem zaradi izredno razgledne lege.

Najbolj prijeten sprehod v pasji družbi pa je lahko vzpon na dobra dva kilometra oddaljen grič Kaštelir, vrh katerega je stalo prazgodovinsko gradišče. Nanj sicer spominjajo le ostanki kamnitih zidov, a vredno se je povzpeti zaradi senčne poti, ki vozi skozi gozd in oljčne nasade. Z vrha pa se odpirajo še razgledi na Piranski zaliv.

Zaradi možnosti bivanja v hotelu skupaj s pasjimi prijatelji so prav Korte najprimernejše izhodišče za večdnevno spoznavanje teh krajev. Če pridete na enodnevni izlet pa je lahko izhodišče katerakoli izmed omenjenih vasi. In nikar ne pozabite na vodo in pitnik za psa, saj ob poteh ne boste naleteli na vodne izvire.

Piše: Igor Fabjan