S kužkom na izlet: Velenje z okolico

9. oktobra, 2021
Velenja morda ne povezujemo najprej z gradovi, a to premogovniško mesto jih premore kar nekaj.

Daleč najlepši je Velenjski grad, ki se ponosno dviguje na vzpetini na samem robu mesta. Najdemo ga v bližini smučarskih skakalnic in turistično-informacijske pisarne, v kateri lahko izvemo za številne možnosti potepanj, ki jih ponuja razmeroma mlado mesto.

Našo pozornost je vzbudila brošura Pozojeva grajska pot okoli Velenja, saj je njen simbol spominjal na psa. Toda ne, Pozoj ni pes, temveč zmaj, ki naj bi nekoč živel v Velenjskem jezeru. Vseeno smo se podali po njegovih sledeh. Ne v celoti, ampak predvsem tja, kjer je bilo najprijetneje za pasjo družbo. Za celotno pot bi namreč potrebovali vsaj štiri ure časa.

Senčne poti vabijo

Za začetek smo se po stopnicah povzpeli na Velenjski grad. Okolica s potmi in klopmi v senci mogočnih dreves je prav prijetna za postanek. Psom je dovoljen vstop samo na grajsko dvorišče, kjer boste našli eno redkih možnosti na izletu za odžejanje z vodo iz priročne pipe. Za ogled muzeja pa boste morali priti kdaj drugič kar sami. Poleg zgodovinske razstave je na ogled postavljena tudi največja zbirka afriške umetnosti v Sloveniji. Pozojeva pot z gradu vodi proti gradu Šalek, od katerega je ostal le še stolp. Če si ga želite ogledati, morate s seboj vzeti ključ, ki ga hranijo v informacijski pisarni. Prvi del poti poteka ob glavni cesti mimo avtobusne postaje, potem pa lahko zavijete na pešpot in kolesarsko stezo. Ta je speljana ob robu bližnjega gozdička, v katerem se skrivajo označene pešpoti. Ena izmed njih je posvečena spoznavanju gobjega bogastva. Pešpot ob kolesarski stezi se zaključi na obrobnem naselju, nad katerim boste našli še en gozdnat hrib. Pozojeva pot se povzpne prav na vrh, kjer vas bodo presenetili ostanki še enega gradu, imenovanega Ekenštajn. Od njega je ostalo le še nekaj zidov, a razvaline so vseeno zanimive in hitro vzbudijo domišljijo. Označena gozdna pot se po vrhu slemena nadaljuje do kakšnih 15 minut hoje oddaljenega stolpa gradu Šalek. Če imate s seboj ključ, si lahko ogledate notranje dvorišče. Sicer pa se prijetni razgledi na mesto ponujajo tudi izpred obzidja. Z gradu se lahko nazaj v mesto spustite po stopnicah. Pozojeva pot z gradu Šalek vodi skozi mesto na drugo mestno obrobje, kjer stoji še en grad, Turn. Žal si ga lahko ogledate le od zunaj, zato smo se raje vrnili na izhodišče in se z avtom zapeljali do dobre tri kilometre oddaljenega Velenjskega jezera, kamor sicer vodi tudi Pozojeva pot.

Primorsko vzdušje

Velenjsko jezero je največje izmed treh v bližini in hkrati tudi najbolj privlačno. Nedaleč stran od jezera so urejena parkirišča, do urejene obale s plažo, ki poleti spominja na morsko letovišče, pa je le še kratek sprehod. Ob jezeru so urejene površine za rekreacijo in igro otrok, zato morajo biti psi na povodcu. Omislite si lahko sprehod na dolg lesen pomol, na katerem je prijetno lenariti. Nad pomolom se dviguje sodobno razgledišče, s katerega se odpirajo najbolj atraktivni razgledi na jezero in okolico. Na vrh se je dovoljeno podati tudi v družbi psov. Od pomola lahko jezero raziskujete na obe strani. Kar daleč ga namreč spremlja pešpot. Na bolj odmaknjenih koncih boste našli dovolj mirnih kotičkov z lahkim dostopom v vodo, kjer si lahko tačke brez skrbi zmočijo tudi štirinožni spremljevalci. Jezero se v poletnih mesecih prijetno ogreje, po njem pa se je dovoljeno tudi voziti s čolnom ali supom. Oboje si lahko izposodite. Ob jezeru je še privlačno urejen avtokamp, v katerem lahko prespite, če bi vas mikalo ostati več dni. Dobrodošli so tudi pasji prijatelji.

Besedilo in fotografije: Igor Fabjan