Izlet Življenje s psom

S psom v hribe odgovorno in preudarno

foto: adobestock
Psi so vse pogosteje del družine in njene člane spremljajo tudi na izletih in počitnicah. Med drugim jih lastniki s seboj vzamejo v hribe in gore. Pri tovrstnih preizkušnjah je potrebna velika mera odgovornosti.

»Cilj mora biti preudarno izbran glede na pripravljenost psa, ki mora biti tudi primerno vzgojen, na skrbno načrtovani poti je treba poskrbeti za psa in imeti v uvidu še druge pohodnike. Le tako lahko lastniki psov zmanjšajo možnost nesreč in poskrbijo, da bo pohod ostal v lepem spominu,« so na posvetu v Triglav Lab-u sporočili strokovnjaki.

Število nesreč v gorah se iz leta v leto povečuje – v gorah rešujejo tudi pse in zadnji takšen primer so zabeležili februarja letos, ko so – žal neuspešno – psa iskali s helikopterjem Slovenske vojske in termo kamero.

Varno s psom v hribe: upoštevajte kondicijo, starost psa in še kaj

O tem, na kaj morajo biti lastniki pozorni, ko se odpravljajo s psom v hribe ali gore, o reševanju psov in reševalnih psih, so spregovorili gostje dogodka Varno s psom v hribe, ki ga je v Triglav Lab-u vodil Jure Gregorčič, novinar ter ljubitelj psov in gora.

»Obisk hribov je z vzgojenim psom lahko še bolj zabaven, kot če gremo sami. Seveda pa se je na izlet s psom potrebno dodatno pripraviti. Upoštevati moramo ne le našo fizično kondicijo, ampak tudi kondicijsko pripravljenost našega psa, in temu ustrezno prilagoditi izlet. Ob upoštevanju nekaj osnovnih pravil vzgoje in učnega procesa pri psu lahko v vsakem izletu v hribe s svojim kosmatincem najdemo poseben užitek,« je prepričan Jure Pribičevič, solastnik in ustanovitelj podjetja Alfakan ter specializant za vzgojo psov in reševanje vedenjskih motenj. Na dogodku je podelil nekaj nasvetov za vzgojo psa.

Pri hoji s psom izberite lažje poti

Planinska zveza Slovenije zaznava povečano število obiskovalcev gora s psi. »Lastnike psov želimo opozoriti, naj pri gibanju v zahtevnem gorskem okolju ne pozabijo na lastno varnost. Obenem naj upoštevajo sobivanje z drugimi prebivalci gorskega okolja, ki jih prisotnost psov lahko moti in tudi ogrozi njihov obstoj. Pri hoji s psi izbiramo lažje, tehnično nezahtevne poti,« priporoča Janez Toni, inštruktor alpinizma in gorskega reševanja pri Planinski zvezi Slovenije. Pohodnikom, ki želijo prenočiti v planinski koči, svetuje, naj pred tem preverijo, ali lahko v postojanki prenoči tudi pes.

Oprema za pohod s psom

Po besedah veterinarja Zavarovalnice Triglav Bojana Nikolića smo Slovenci znani kot veliki ljubitelji gora in pohodništva ter hkrati tudi kot skrbni in odgovorni ljudje: »Tako se moramo odpraviti tudi v hribe in gore. Preden odidemo na pot, premislimo, ali zmoremo in ali zmore to načrtovano pot tudi naš kosmatinec, ki gre z nami. Z njim ne hodimo po previsih ter skalnatih visokogorskih poteh in imejmo ga vedno na očeh. Vsekakor ne smemo pozabiti na njegovo skodelico, vodo in priboljške. Zelo nam bo hvaležen.«

Pred odhodom preverite vreme, na pot se odpravite dovolj zgodaj in ne pozabite na opremo za psa: povodec in oprsnico, nagobčnik, zaščito za tačke in komplet prve pomoči. Ko se v gorah zgodi nesreča, ne glede na to, ali so v nesreči udeleženi ljudje ali živali, takoj pokličite 112.

Preberite tudi:

error: Kopiranje teksta ni mogoče.