Izlet

Z Lio in Tewi na vrh Sv. Miklavža med savsko in moravško dolino

Z border collie ovčarkama 11-letno Lio in 3-letno Tewi smo se odpravili na vrh Svetega Miklavža (741 m), ki se dviguje nad raztresenim naseljem Katarija, med savsko in moravško dolino.

V njegovo bližino je mogoče priti po eni izmed ovinkastih cest, ki vodijo iz obeh omenjenih dolin. Prostora za parkiranje v vasi ni na voljo prav veliko. Parkirišče boste našli le ob gostišču pod nekaj minut hoje oddaljenim vrhom.

Lia je stara 11 let, border colie – mejna ovčarka. Starša sta iz Belgije, kamor smo jo tudi šli iskat – tako je praktično od malega navajena na avto in se rada vozi, kamorkoli gremo. Imamo še mejno ovčarko Tewi (s Češke), ki je stara 3 leta, tudi rada vedno v akciji.

Radi se potepamo v naravi, po mestih malo manj ker sta s podeželja in nista navajeni na avtomobile ..

Lepi razgledi in sankališče

Senčna pobočja pod strmim vrhom na katerem stoji cerkev, se v snežnih razmerah spremenijo v zelo dobrodošlo sankališče. Vrh in njegova okolica se ponaša z lepimi razgledi, predvsem v smeri proti Limbarski gori in Kamniško-Savinjskim Alpam. Mnogo bližja je slikovita dolina Save, a zavito rečno strugo je mogoče občudovati le skozi veje dreves z nekaterih bližnjih točk. Še lažje pa s poti, ki vas privede do vrha s savske strani.

Spotoma se odpirajo tudi razgledi na Posavsko hribovje, med katerim izstopa najvišji vrh Kum. Označena pešpot iz Senožeti je nezahtevna, z nekaj strmejšimi odseki. Le v deževnem vremenu ali kadar se tali sneg, so nekateri deli precej razmočeni. Vsekakor je potrebna primerna pohodniška obutev. Za pot boste potrebovali poldrugo uro zmerne hoje.

Lia in Tewi sta zelo uživali v skupnih norčijah na snegu.

 

Več izletov z našimi psi pa najdete TULE.

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.