Mačji svet

5 pogostih napak pri oskrbi in negi mačk

V dobri veri, da bi mački zagotovili kar se da udobno življenje, nehote naredimo katero od napak.

V nadaljevanju je predstavljenih pet napak, ki so pogoste med lastniki mačk.

1. “Moja mačka ne uporablja peskovnika!”

Ena zelo pogostih pritožb lastnikov mačk. Mačka neha uporabljati peskovnik oz. stranišče, zaradi napak svojih lastnikov. Te napake lahko vključujejo premalo pogosto čiščenje škatle, peskovnik je premajhen za mačko, izbira peska, ki ga mačka ne mara, premalo peskovnikov, če je v gospodinjstvu več mačk, pesek ni nameščen na pravo lokacijo ter nadlegovanje in strašenje mačke med tem, ko je v peskovniku.

2. Jeziti se na svojo mačko, ker vse spraska

Če vaša mačka praska pohištvo in druge stvari, je to verjetno zato, ker ji niste zagotovili primernega praskalnika. Praskanje je normalno vedenje mačke. Tega ne počne zato, ker bi bila jezna na vas in bi se skušala “maščevati”, niti tega ne počne zato, ker ji ni všeč vaš okus za pohištvo. Zato zagotovite svoji mački praskalnik in jo spodbudite k uporabi. Praskalnik mora imeti navpične in vodoravne površine za praskanje.

Vse pomembne informacije o negi mačjih krempljev

3. Pustiti svoji mački prost izhod

Če pustite svojo mačko na prosto brez skrbi, jo izpostavljate tveganju za poškodbe, bolezni in drugim nevarnostim. Ogroža tudi lokalne divje živali, saj so mačke učinkoviti plenilci. Prav tako tvegate, da boste vznemirjali sosede, če se vaša mačka odloči, da bo njihov vrt uporabila kot stranišče ali uničila njihove gredice. Če je vaša mačka rada na prostem, razmislite o nadzorovanih sprehodih na povodcu ali ji ogradite del vrta, kjer se lahko varno giba.

4. Neustrezno božanje in igranje s svojo mačko

Večina mačk ne uživa v tem, da se jih dotika ali boža po trebuhu. Pomembno je, da se naučite brati govorico mačjega telesa in prenehajte z božanjem, preden vaša mačka pride do faze, ko je pripravljena na udarec ali ugriz. Druga napaka, ki jo pogosto naredijo lastniki mačk, je uporaba rok za igro z mačko. Mačke nikoli ne spodbujajte, da vas ugrizne ali opraska, tudi med igro ne. Namesto tega uporabite primerno igračo.

5. Uporabljate internet, ko bi morali obiskati veterinarja

Internet je dober kraj za raziskovanje določenega stanja ali bolezni, ob predpostavki, da izberete prave vire, ki jim zaupate. Če pa je vaša mačka v stiski ali je poškodovana, ne izgubljajte dragocenega časa na internetu. Raje odpeljite mačko k veterinarju.

 

Vir: Pet MD