Mačji svet

Bodite pozorni na vse svoje živali: Kdo zastruplja konje?

V zadnjih mesecih se na območju Radelj ob Dravi dogajajo nepredstavljive stvari, konji umirajo. Zato ne bo odveč, če boste malce bolj pozorni na (vse) živali, ki so na paši oz. zunaj.

Prejšnji petek je Urška Kelenberger Potnik na družabnem omrežju Facebook objavila zapis, ki opiše vse dogajanje in žalost zadnjih mesecev, z njenim dovoljenjem ga objavljamo v celoti:

»Pred 4 meseci, lani novembra, je v parih dnevih nenadoma zbolel in poginil moj Cross. Lep, rodovniški žrebec, star komaj tri leta. Pred tem zdrav konj, en dan enostavno ni mogel več hoditi, ne jesti. Najprej so mu pomagali domači veterinarji, nato smo ga peljali še na kliniko v upanju, da bo ozdravel. Na žalost ni preživel. V težkih mukah je zatisnil svoje iskrive črne oči. Po opravljeni sekciji smo se nekako sprijaznili, da je poginil zaradi notranjih zajedalcev. Določeni indici so sicer nakazovali, da bi lahko šlo za zastrupitev, ampak niti slučajno nismo verjeli, da bi bilo kaj takega mogoče.

Žal se je pred dnevi ponovila popolnoma ista zgodba z našo Nicey. Žrebičko, ki se je maja 2020 skotila v domačem hlevu, zato smo bili nanjo vsi še posebej navezani. Popolnoma zdrava kobila, brez vsakih težav je enako, kot pred meseci Cross, pred dvema tednoma enostavno onemogla, ni mogla več jesti in noge je niso več nesle. Takoj smo se obrnili na veterinarje, ki so ji pomagali, kolikor so ji mogli, skoraj en teden smo se borili za njeno preživetje. Pa žal tudi tokrat ni šlo, prejšnji petek zjutraj je v težkih mukah zaprla svoje oči. Vsi pregledi, simptomi in krvne slike niso kazali nobenih posebnosti, razen enega indikatorja, ki lahko kaže na zastrupitev?!

Ko smo povezali eno in drugo zgodbo, primerjali izvide obdukcij obeh konj, se posvetovali z večjimi veterinarji doma in v tujini, nam je postalo jasno, da sta naša konja poginila zaradi namerne zastrupitve.

Naj še omenim, da smo preostali dve kobili iz našega hleva, Krono in brejo Nuti, s pravo razstrupitveno terapijo, ki se je zaključila šele včeraj, komaj uspeli rešiti …

Zdaj nam je jasno, da je nekdo, ki zagotovo živi nekje v bližini, s katerim se morebiti tudi srečujemo, tako podel, tako pokvarjen, tako neizmerno nečloveški, da je bil zmožen česa takšnega in se spravil na nedolžne živali.«

Zadevo so že predali policiji, ki bo vse skupaj raziskala. Lastnike konj v okolici pa poziva, naj bodo pozorni na svoje živali.

Kakšen je vpliv CS plinov na policijske pse in konje, ki sodelujejo na protestih in podobnih dogodkih?

Konj Maxi je vstal, a pred njim je še dolga pot …

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.