Je za uriniranje izven stranišča pri mački kriv mačji posip?

23. avgusta, 2019
Shutterstock.com
Mačka se lahko za uriniranje izven stranišča odloči tudi zaradi tega, ker ste ji v mačje stranišče nasuli preveč posipa (posledično ne more stabilno stati) ali premalo.

Če je posipa premalo, mačka svoje lužice ne more zakopati, urin se ne absorbira, ampak se razlije po dnu, prav tako se ne formira kepica, posledično vse skupaj tudi bolj smrdi. Idealna višina posipa v mačjem stranišču je približno 5 cm, tako da preverite, ali morda ne grešite tukaj.

Seveda pa je lahko za mačko problematična že sama izbira mačjega posipa: lahko se ne sprime dovolj dobro, morda se mačka mačjemu stranišču izogiba zato, ker jo moti pretiran vonj po sivki, ki je vam sicer zelo prijeten.

A preden odhitite v trgovino po nov posip, bodite pazljivi: nenadna menjava posipa lahko mačko še bolj odvrne od mačjega stranišča. Idealno je, če nov posip počasi mešate s starim in tako postopoma preidete na novo izbiro.

Ob tem seveda ne pozabite, da vsi posipi ne ustrezajo vsem mačkam; nekatere imajo rajši bentonit nad silikatnimi kristali, druge se lahko brez težav privadijo na biorazgradljive različice, ki tretjim ne ustrezajo niti v sanjah. Preden dokončno obupate, preizkusite različne možnosti.

Lena Gregorčič (celoten članek o mačjih straniščih in zakaj ga morda vaša mačka noče uporabljati, pa v aktualni številki revije Moj pes)