Mačji svet

Jesenski mačji mladiči – kaj storiti, če jih opazite?

Jeseni so mladički še posebej ranljivi. Zaradi mraza lahko zelo hitro umrejo. Mladički se pri samici grejejo. Mleko sesajo na dve uri.

Če opazimo mačjo družinico, ki je zunaj ali zanjo nihče ne skrbi, poiščimo pomoč ljudi, ki imajo znanje o mačjih mladičih in mačjih družinah.

Legla ne smemo vznemirjati ali plašiti s hrupom in množico ljudi. Družinica mora biti nameščena v varnem, čistem in ogrevanem prostoru. Če najdemo izgubljenega mačjega mladička, dobro preverimo, ali so kje še bratci in sestrice.

Zavijemo ga v deko, položimo v škatlo z luknjami za zrak in odnesemo k izkušenemu veterinarju. Mali mucki morajo piti mačje mleko, ne kravjega. Slednji povzroča drisko in dehidracijo, živali še dodatno oslabijo. Navodila lahko dobimo tudi po telefonu, če pokličeš društvo za zaščito živali.

Transporter z mačko vedno nosimo v naročju, obrnjen z vratci proti našemu trebuhu. Mačka na tujem ozemlju uide le enkrat (za vedno je lahko izgubljena). Vratca lahko privežemo z žico. Ko se odpro, je namreč večinoma prepozno.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.