Mačja telovadba: kako jih animirati?

22. januarja, 2020
Shutterstock.com
Dolgi in mrzli zimski večeri so kot nalašč za stiskanje na toplem in marsikatera mačka si zime ne predstavlja brez radiatorskega ležišča. A tudi v teh dneh je mačja telovadba še kako pomembna.

Tudi tiste mačke, ki živijo kombinacijo zunanje-notranjega življenja, ob nizkih temperaturah izpustijo kakšen izhod in se raje odločijo, da bodo izkoristile komoditeto notranjega življenja. A tako kot nam se tudi našim mačjim princesam lahko med zimskim počitkom nabere odvečna teža, ki jo je bolje preprečiti kot kurativno odpravljati. Torej, mačja telovadba!

Kako jih animirati?

Z nekaj preprostimi triki in idejami lahko tudi svojo mačko animirate tako, da se bo malo več gibala in tako izgubila odvečno telesno težo ali ohranila zdravo linijo. Sicer pa vemo, kako je pri mačkah: toliko, kot je mačk, toliko je želja in še enkrat toliko trikov, ki jih pri tem lahko uporabimo. Tudi kar se telovadbe tiče – vsem ne odgovarjajo enake stvari, in medtem ko ene obožujejo lovljenje laserja, imajo druge v sebi zametke prinašalske narave in vam bodo z veseljem nazaj prinašale žogico.

Resnično ne potrebujete certifikatov, da bi postali športni trenerji za vašo mačko: dovolj bo že nekaj minut metanja in prinašanja svetleče žogice ali lovljenja miške na baterije (najbolj napredne lahko tudi vodite daljinsko oz. preko aplikacije na telefonu). Če imate doma mačko z močnim nagonom, bo gotovo navdušena nad številnimi igračami s perjem (sintetičnim), ki je nameščeno na palico ali vrvico. Z njim mačko zlahka vodite naokoli in ji po možnosti nastavite še različne višinske ovire, na katere mora skočiti, da naposled le ujame plen. Odlično zabavo in telovadbo nudijo tudi različne interaktivne igrače, ki imajo na vzmeteh nameščene različne plene (kosmate miške, utripajoče žoge in puhaste ptičke) in tako spodbujajo aktivnost vaše mačke.

Za mačje fitnes pripomočke ni treba zapraviti gore denarja

Mačke se pogosto zadovoljijo z malim; ostanke alufolije zavijte v žogico in jo uporabite za igro. Usnjeno vrvico okrasite z zvončki ali pisanimi trakovi in tako dobite odličen pripomoček, ki mu bo mačka sledila in se ob tem gibala. Imate doma praskalnik? Odlično! Okoli njega postavite stole, klopco in morda še mačji tunel in na tak preprost način naredite pravi poligon za mačji agility.

In seveda, tudi mačji sprehodi niso več prav nič neobičajnega. O tem pa si več lahko preberete tukaj.

Lena Gregorčič