Mačji svet

Mačka prede, ko je zadovoljna in tudi, ko ni

Mačka prede, ker je zadovoljna. Ampak zakaj potem prede tudi, ko je prestrašena, bolna in se počuti ogroženo?

Pozorni mačji skrbniki so prav gotovo že opazili, da njihova mačka prede tudi v situacijah, ki so daleč od ugodnosti in zadovoljstva. Zakaj je tako?

Predenje kot komunikacija različnih občutkov

Mačke začnejo presti že zelo zgodaj, kot so kot mladički stare le nekaj dni. Nekatere predejo že med samim prehranjevanjem (sesanjem pri mami) in to navado lahko prenesejo tudi v odraslo življenje, in predejo, medtem ko jedo. Mnogi mačji mladiči predejo od zadovoljstva, medtem ko jih mama mačka negujem in prav gotovo ste opazili, da tudi vaša mačka prede, ko jo božate, crkljate ali krtačite. Če predenja pri svoji mački niste zaznali, nič hudega. Nekatere mačke ne predejo, a to še zdaleč ne pomeni, da niso zadovoljne. So pa tudi take mačke, ki predejo intenzivno in glasno, medtem ko raziskujejo potencial nove škatle za ležišče in skrivališče, ter take, ki bodo predle po izjemno stresnem dogodku, kot je denimo napad druge mačke, psa, novoletno pokanje petard.

To pa vse samo zato, ker je predenje veliko več kot samo izražanje (ne)zadovoljstva; strokovnjaki so si enotni, da gre za obliko komunikacije, ki odstira različne odtenke počutja mačke, tako dobre kot slabe.

Predenje je več kot (ne)zadovoljstvo

S predenjem lahko mačka izraža željo po hrani, strah, tesnobo, bolečino, težnjo po zdravljenju in pomiritvi ter seveda – zadovoljstvo. A strokovnjaki tudi pravijo, da so si predenja med seboj različna in prav gotovo je, da skrbniki ne slišimo ali pa vsaj ne ločimo različnih frekvenc, ki se sproščajo ob različnih izraženih potrebah mačke.

Kako mačka prede?

Obstaja več teorij, kako mačke predejo. Ena izmed njih pravi, da predenje vključuje aktiviranje živcev znotraj respiratornega sistema. Ta signal sproži vibracijo glasilk, diafragma deluje kot batna črpalka, ki potiska zrak skozi glasilke in s tem povzroča predenje. Druga teorija pa zagovarja, da je za mačje predenje zadolžena majhna hioidna kost (ki je na vratu nad grlom in je edina kost v telesu, ki ni v stiku z drugo kostjo). Spet tretja teorija pa pravi, da predenje izhaja iz osrednjega živčevja. Načeloma velja, da je predenje zavestno, torej mačka prede, ko želi.

Predenje za pomiritev in zdravljenje

Predenje naj bi vplivalo tudi na sproščanje endorfinov, hormonov sreče, ki na mačko delujejo pomirjujoče. Samo vibriranje, ki se sprošča ob predenju, pa naj bi imelo samozdravilne lastnosti; frekvenca teh vibracij namreč znaša med 20 Hz in 150 Hz, to pa sovpada s frekvencami, ki jih poznano uporabljamo pri različnih terapevtskih metodah za zdravljenje ljudi. Če se vam je kdaj zazdelo, da predenje vaše mačke pozitivno vpliva tudi na vaše počutje, se morda prav tu skriva razlog. In verjetno je zaradi tega zdaj tudi bolj jasno, zakaj mačka prede, ko je bolna; ker gre za njej najbolj intuitiven način (samo)zdravljenja.

Da bo življenje z vašo mačko še zabavnejše, poskušajte, ko jo naslednjič zaslišite presti, ugotoviti, kaj vam želi sporočiti. Predenje je nedvomno eden izmed glavnih razlogov, zakaj obožujemo mačke. Naj ne ostane neuslišano.

Lena Gregorčič

 

 

Nasveti Moj pes

Poglej vse nasvete

error: Kopiranje teksta ni mogoče.