Okna, odprta na nagib: nevarna past za mačke

2. februarja, 2021
Okna, odprta na nagib so za mačke lahko nevarna past; zanje so lahko tako odprta okna namreč lahko usodna. Previdnost ne bo odveč.

Okna mačkam pogosto pomenijo pomemben stik z zunanjim svetom: ali ker skoznje nemoteno vstopajo in izstopajo, ali pa zato, ker udobno nameščene na okenski polici opazujejo zunanje dogajanje.

Okno, ki je odprto na nagib, je ravno dovolj odprto, da mačka v njem vidi pot v zunanji svet, potem pa … Mačka poskuša skozi nagib zlesti skozi okno, ampak se zaradi specifične postavitve zatakne. Nagonsko se poskuša rešiti, vendar ob tem čedalje bolj drsi navzdol in je vedno bolj stisnjena, na pol že zunaj, na pol pa znotraj.

Posledice takega ujetja lahko tudi končajo mačje življenje. Medtem ko se mačka poskuša rešiti, lahko pride do zadušitve. Prekinjen je tudi dotok krvi, lahko pride do hudih poškodb notranjih organov, hrbtenice … Zato so lahko posledice tudi ob pravočasnem ukrepanju trajne (delna paraliza, kronično uhajanje urina, blata …) ali pa se zaradi številnih zapletov izkaže, da je evtanazija najbolj humana rešitev.

Nikoli ne puščajte mačke brez nadzora z oknom, ki je odprto na nagib, zlasti ne dlje časa. Če res ne gre drugače, lahko v marsikateri trgovini za živali kupite zaščitno mrežo – ograjico za nagibna okna, ki bo mački preprečila prehod.

Mačka nima vedno devet življenj

Nezaščiteni balkoni, okna in okenske police so lahko usodni za vaše mačje sostanovalce. Dovolj je že trenutek nepozornosti, napačen gib ali katera druga višja sila, zaradi katere mačka izgubi ravnotežje, preceni svoje sposobnosti ali pa jo zamika zunanji svet.

Nikar se ne zanašajte na to, da ima mačka devet življenj in da vedno pristane na nogah; pristanek iz visokega nadstropja je v vsakem primeru zelo trd in se lahko konča najmanj s kakšno operacijo, zahtevno rehabilitacijo in prav tako možnimi trajnimi gibalnimi posledicami. Zaščitne mreže in ograje so zato poceni preventiva – tako iz finančnega vidika kot iz vidika zdravljenja.

Lena Gregorčič