Problem mačk je, da jih je preveč. In rešitev? Rešitev je pri ljudeh!

19. oktobra, 2022
Društvo za zaščito živali Pomurja

Pri mačkah obstaja en glavni problem: preveč jih je. Preveč jih je pri hišah, brezdomnih, zavrženih. Zelo pogosto nas kličejo, da se je pri hiši razmnožilo preveč mačk in ne vedno kam z njimi. Tako je pri hiši pogosto več kot 10 mačk (tudi več kot 20).

Prav tako opažamo, da nas pogosto obvestijo, da je mačka prišla k hiši šele takrat, ko ima mladiče in želijo, da jih odpeljemo. Raje nas pokličete, ko mačka pride k hiši in jo lahko pravočasno steriliziramo in ne šele takrat, ko že ima mladiče.

Situacija lahko hitro uide izpod nadzora …

Če mačka skoti mladiče prvič pri enem letu (kotijo lahko že veliko prej) in koti dvakrat letno po štiri mladiče, lahko v treh letih iz enega mačjega para nastane 216 mačjih mladičev. Ker se mačke hitro razmnožujejo, je toliko zavrženih in brezdomnih.

Nato se mačke selijo po vasi, iščejo hrano in zavetje. Pogosto so divje in se ne pustijo prijeti. Takšne muce niso primerne za posvojitev, zato se jih po sterilizaciji in kastraciji vrne v okolje. Mi pa pomagamo s hrano – poskrbimo, da je vsak dan nahranjenih 200 prostoživečih muc.

Akcija sterilizacij in kastracij

Sterilizacije in kastracije lahko preprečijo veliko slabega: zanemarjene mačke, ki so lačne, brez doma, brez zavetja, bolne, shirane, zavržene ob cesti, ob zadnji hiši v vasi, v gozdu.

Da bi bile sterilizacije in kastracije bolj dostopne, organiziramo Akcijo sterilizacij in kastracij, znotraj katere veterinarske postaje v Pomurju, Moškanjcih in Ormožu, nudijo 20 % popust na ceno storitve. Akcija poteka dvakrat letno: februarja in marca ter septembra in oktobra.

Kljub akciji, veliko skrbnikov tega samih ne zmore urediti: nimajo kletk, nimajo prevoza, ne morejo uloviti mačk ali je finančno znesek še zmeraj previsok. Pomoč pri s/k zavzame večji del našega dela na terenu.
Vedno več skrbnikov nas samih pokliče, da potrebujejo pomoč. To se nam zdi odgovorno, saj poskrbijo, da ni nezaželenih kotitev. Ker za vse živali še zdaleč ni dovolj dobrih domov.

Preverite tudi v svojih občinah, marsikje so sterilizacije in kastracije mačk ugodne, društva pa pomagajo vsem, ki si jih ne morejo privoščiti.