Zakaj je mišljenje, da bo “mačka že jedla, ko bo lačna” za mačke navarno?

25. maja, 2023

Večina lastnikov mačk se kdaj sooči z izgubo apetita svojega ljubljenčka. Ta je lahko posledica težav z zdravjem, lahko pa tudi stresa. Če mačka ne je normalno, se takoj oglasite pri veterinarju, saj imajo lahko obdobja s prenizkim vnosom hranil dolgoročne slabe posledice za zdravje mačke.

Posledice na zdravje ima že krajše obdobje z manj hrane (tri di) – mačka zaradi tega težje okreva po bolezni, rane se ne celijo, imunski sistem se poruši.

Največjo nevarnost pa predstavljajo težave z jetri

Namreč, za razliko od psov, ki lahko zdržijo obdobja z manj ali skoraj nič hrane, je treba mačkam spodbuditi apetit ali pa jih hraniti preko cevke, dokler ne dobijo apetita, saj se jim sicer lahko razvije nepovratna maščobna jetrna okvara.

Kaj vpliva na pomanjkanje apetita pri mačkah?

Veliko je lahko razlogov, da mačka zavrača hrano – in nikakor to ne pomeni, da ni lačna oz. da hrane ne potrebuje.

Lahko ji je slabo (zaradi bolezni ali prehrane), lahko čuti bolečine (npr. težave z zobovjem), lahko ima težave s požiranjem …  Možen vzrok sta tudi dehidracija in zaprtje. Pa seveda spremembe v prehrani, in tudi kakršne koli druge spremembe, še posebej stresne (selitev, smrt v družini, nov hišni ljubljenček … ).

Kaj lahko storimo, da bo mačka jedla?

Ko veterinar izloči bolezenske vzroke za pomanjkanje apetita ali pa gre za okrevanje po bolezni/operaciji, oz smo opredelili, da je vzrok stres, obstaja več načinov za spodbudo apetita pri mački, npr.:

  • naenkrat ponudite le eno hrano. Če je ne mara, poskusite z drugo malce kasneje oz. prvo umaknite.
  • zamenjajte posodico ali mesto hranjenja ali oboje:
  • ne vztrajajte pri posebni dietni hrani, če jo mačka zavrača – pomembno je, da nekaj poje, kasneje jo uvajajte postopno, a šele, ko se počuti bolje;
  • poskusite s priboljški, da spodbudite apetit. Lahko jih zdrobite in potresete po hrani;
  • hrano nekateri pogrejejo, da zadiši. A če je mački slabo, zna biti to še slabše – poskusite s hrano iz hladilnika;
  • nekatere mačke so bolj pomirjene, če jih pri hranjenju božate, druge bodo prej jedle, ko bodo nekje same in jih nihče ne bo gledal.

Nikoli pa ne hranite mačke na silo. Če ne je, se posvetujte z veterinarjem, je pa lahko že en dan z zmanjšanim apetitom pri mačkah alarm – in nikakor ne gre čakati, da, ko bo mačka lačna, bo že jedla.

Vir: icatcare