Nasveti Zanimivo

Ali imajo psi nočne more in kako jim pomagati?

foto adobe stock
Tako kot ljudje lahko tudi psi doživljajo nočne more.

Njihove nočne more bi lahko bile, kot ugibajo strokovnjaki, povezane s travmatičnim dogodkom, ki so ga doživeli, ali s strahom, ki ga imajo.

Zanimivo: Ali psi sanjajo? (In o čem?)

Znaki, da ima pes nočne more, in kaj storiti?

Nekateri znaki, da ima vaš pes nočno moro, so trzanje, rahlo cviljenje ali zvoki stiske. Če veste, da se vaš pes ne bo prestrašil, če ga zbudite, ga lahko nežno pobožate in mu prigovarjate, da mu pomagate iz slabih sanj.

Če pa vaš pes med spanjem kaže bolj intenzivne znake strahu ali agresije, ga lahko z dotikom prebudite iz globokega spanca in močno prestrašite, kar lahko privede do ugriza. V mnogih primerih je zato bolje, da pustite, da se nočna mora odvije, in ste zraven, da pomirite psa, ko se zbudi.

Vzrok je lahko tudi zdravstvena težava

Veterinarji dodajo, da psa odpeljite k veterinarju, če opazite, da so se nočne more začele pojavljati nenadoma. Veterinar bo preveril, ali je vzrok zdravstvena težava, ki povzroča slabo počutje med spanjem. Najpogosteje se to zgodi pri starejših psih, ki težko spijo ali se umirijo. To kaže na kognitivno disfunkcijo pri psih, imenovano tudi pasji Alzheimer.


Preberite več:  Zanimivo: Ali psi sanjajo? (In o čem?)

error: Kopiranje teksta ni mogoče.