Nasveti

Kaj storiti, če pes ne pije dovolj vode: Vzroki in rešitve?

foto: adobestock
Primerna hidracija je bistvena za vitalnost in splošno dobrobit vašega psa.

Spremljanje vnosa tekočine vašega psa je med najpomembnejšimi prioritetami odgovornega skrbnika.

Kljub temu pa se lahko zgodi, da vaš pes ne spije dovolj vode. V nadaljevanju si preberite, kakšni so lahko vzroki za to.

Promocijsko sporočilo

Medicinski razlogi

  • Eden najpogostejših vzrokov je vnetje mehurja, ki lahko pomeni zelo boleče uriniranje za žival. Običajno ob tem simptomu psi kažejo tudi izgubo apetita. V primeru, da sumite na vnetje mehurja, psa peljite k veterinarju. V primeru potrditve diagnoze je potrebno takojšnjo zdravljenje.
  • Zastrupitev s hrano lahko pri psih privede do slabosti, zmanjšanega apetita in žeje. Začetno pomanjkanje apetita in žeje je pogosto zgodnji opozorilni znak, ki se nato razvije v simptome, kot sta bruhanje in driska. Tudi v tem primeru psa nemudoma odpeljite k veterinarju.
  • Če ima pes zobne težave, običajno čuti nelagodje v ustih. To lahko pripelje do dolgoročnih zdravstvenih težav, saj negativno vpliva tudi na zdravje srca vašega psa. Pomembna je čim prejšnja obravnava pri veterinarju.

  • Tudi anksioznost je lahko težava, ki pripelje do zmanjšanega vnosa vode. Stanje lahko izhaja iz različnih življenjskih sprememb, kot so odhodi družine na počitnice ali selitev v novo hišo. V tem primeru poskrbite za stabilno in mirno okolje v gospodinjstvu, kjer se bo tudi vaš pes počutil dobro.
  • Druge zdravstvene težave, ki lahko privedejo do zmanjšanega pitja vode, sta med drugim tudi diabetes in bolezen ledvic. Simptomi, kot sta zaspanost in izguba apetita, zahtevajo čim prejšnji obisk veterinarja.

Nemedicinski razlogi

  • Slaba oz. nepoznana voda: Če ste se preselili, ima voda lahko drugačen okus, kot je je bil pes navajen prej. To ga lahko odvrne od pitja. Razlog je lahko tudi kontaminirana voda. Čeprav niso vsi psi občutljivi na vonj vode, lahko takšna sprememba zmoti njihove navade pitja. Poskrbite za čisto vodo in pustite vašemu psu čas, da se prilagodi novemu okolju.
  • Sprememba vremena je še eden v vrsti vzrokov, ki lahko privede do zmanjšanega pitja vode. Med jesenskim obdobjem mnogi psi naravno zmanjšajo vnos vode. Hladnejše temperature zmanjšajo žejo, še posebej, če pes ni zelo telesno aktiven.

  • Ko se psi starajo, običajno naravno zmanjšajo vnos vode. Starejši psi so manj telesno aktivni, kar vpliva na njihove potrebe po hidraciji. Zato lahko preidete na mokro hrano ali zagotovite alternativno metodo vnosa vode.
  • Novo neznano okolje lahko privede do sprememb v vedenju psa. Včasih to pomeni manj energije, včasih pa tudi uživanje manj hrane in vode. Ker imajo psi izostren voh, lahko neznane vodne vire dojemajo kot potencialno nevarne. To je lastnost, ki je ukoreninjena v njihovih preživitvenih nagonih, ki so se razvili skozi stoletja. V tem primeru lahko s seboj vzamete domačo vodo, ki jo pes pozna.
  • Nekateri psi lahko pitje vode povežejo z neprijetnim spominom. Če npr. posvojite psa iz zavetišča, se lahko zgodi, da ne bo želel piti iz enake posode, iz katere je pil v zavetišču, saj ima pri tem negativne asociacije. Če sumite na to, poskusite zamenjati posodo in jo postaviti na novo mesto, kar lahko hitro reši težavo.

Če vaš pes nenadoma preneha piti vodo, ga nemudoma odpeljite k veterinarju

Da bi spodbudili vašega psa k pitju vode, lahko njegovo suho hrano rahlo navlažite ali ponudite kocke ledu kot hrustljav prigrizek brez dodanih kalorij. Lahko tudi eksperimentirate z novo posodo ali novim mestom, kamor jo postavite. Ponudite mu vodo iz plastenke, pomislite, ali ste zamenjali detergent za posodo … Če nič od tega ne pomaga, pokličite veterinarja.

Preberite pa tudi: Voda iz pipe počasi zastruplja pse in mačke

error: Kopiranje teksta ni mogoče.