Ali naj se za strah ne zmenimo?

6. septembra, 2019
Shutterstock.com
Veliko je mnenj o tem, ali naj se pri psu za strah zmenimo ali ne. Mnogi lastniki psa, ki ga je strah, enostavno ignorirajo. To storijo zato, da njegovega vedenja ne bi potrjevali.

Zastavlja se vprašanje, je takšno vedenje pasjega skrbnika pravilno ali ne?

Zakaj se pes sploh prestraši?

Najprej razjasnimo, zakaj se pes sploh prestraši. Podobno kot pri ljudeh, je tudi pri naših štirinožnih prijateljih: nekateri psi so bolj plašljivi kot drugi, kar ni v ničemer odvisno od pasme. Pes, ki oceni, da mu v določeni situaciji grozi nevarnost, se bo odzval nagonsko: ali bo pobegnil ali pa se bo poskušal braniti. Gre za naravno (prirojeno) in življenjsko pomembno reakcijo. Ko pes v določeni situaciji začuti nevarnost, o odzivu odloča določen del možganov, ki ga ne more nadzirati s svojo voljo. Podzavestnemu odzivu sledi telesna dejavnost, ki jo nadzira zavestni del možganov. Seveda pa pri tem igrajo pomembno vlogo izkušnje, ki si jih je pes nabral v življenju.

Kako naj ravnamo, ko je psa strah?

Nevrobiološko je povsem jasno, da bo vse skupaj še slabše, če bo pes v neprijetni situaciji ostal sam, brez naše opore in brez tega, da bi ob tem doživel karkoli prijetnega. Zato je najbolje, da ko pes v določeni situaciji prične kazati strah, skušajmo doseči, da bo dogodek povezal s kakšnim prijetnim doživetjem. Tako mu bomo postopoma, korak za korakom, strah odvzemali. Ampak pazimo: če bomo v trenutku, ko se bo pes prestrašil, sicer dobronamerno spremenili glas, se začeli živčno premikati ali celo sklonili nad psa, mu s tem ne bomo nič koristili. Nasprotno, s takšnim dejanjem bomo njegov strah le še povečali. Žal skrbniki pogosto ravnamo podzavestno – na primer, ko imamo občutek, da bo nek pes napadel našega, se razburimo. Ta odziv pa na prestrašenega psa vpliva zelo negativno, zato naj naša glava tudi v takšnih situacijah ostane hladna.

Tako, kot se različni psi različno odzivajo na situacijo, ki pri njih sproži strah, so tudi različne metode, da ga odpravimo. Uporabimo lahko pomirjujoče ogovarjanje, umirjeno božanje ali pa začnemo s kakšnim zanj priljubljenim igranjem. Metod je seveda še cela vrsta in z nekaj poskusi bomo lahko ugotovili, kako bomo psu najbolj učinkovito pomagali premagati strah.

Skrbniki moramo strah pri psu vzeti zelo resno. Pes, ki ga je strah, potrebuje pomoč svojega človeka. Ignoriranje njegovega strahu zato ni pravično in ne koristno.

(ap)