Dalmatinec

arhiv Hane Lozej
V Sloveniji imamo le dve psarni za vzrejo dalmatincev. Ena od njih je Spirit of Magic Kennel v Budanjah, kjer v razigrani družbi te pasme uživa Hana Lozej.

Črne in rjave pikice so ji tako prirasle k srcu, da ima poleg beagla Kana še pet dalmatincev: psički Demi in Lyo je mogoče prepoznati po črnih pikah, samčke Flyja, Skyja in Mystiquea pa po rjavih. Najbrž je odveč poudarjati, da med tako živahnimi in dinamičnimi psi lastnici, vzrediteljici in tudi kinološki sodnici nikoli ni dolgčas.

Zakaj ste se odločili, da se boste ukvarjali prav z vzrejo te pasme? Kje in kdaj ste dobili svojega prvega dalmatinca?

Zakaj prav dalmatinec? Od nekdaj so mi bili pri srcu življenja polni psi, željni gibanja, akcije, pozornosti. Dalmatinec ima vse to in še več. Pasma me je prevzela že v otroških letih, ko smo doma pazili na dalmatinca, ki je bil v lasti sorodnikov. Imel je vse, kar pričakujem od psa. Zame pa se je vse začelo aprila 2015, ko sem iz Hrvaške domov pripeljala svojo prvo predstavnico pasme, ki sliši na ime Lacrima Christi Come Dance Withme, njeno klicno ime pa je Demi. Vse nas je osvojila prvo sekundo, ko je prestopila prag našega doma. Njena inteligenca in šarm sta vladala povsod, kamor je stopila, in enako je še danes. Kjerkoli se pojavi, v sekundi omreži mimoidoče. Ta rojena šarmerka je bila aktivna na državnih, mednarodnih in svetovnih razstavah. Vendar to ni njena edina disciplina, ki jo je opravljala z odliko. Z Demi sva trenirali tudi agility ter iskanje po poškodbi tal in po krvni sledi. Z odliko je opravila preizkus naravnih zasnov, bolje poznan kot PNZ. Demi ni psička, ki bi lenarila ali počivala. Vedno najde sekundo pri človeku, da ga spravi v pogon. Trenutno se izobražuje za terapevtskega psa, a sva zaradi njene porodniške (avgusta smo dobili njeno drugo leglo) zaključek izobraževanja zamaknili za kakšno leto.

arhiv Hane Lozej
arhiv Hane Lozej

A niste ostali le pri enem predstavniku te pasme …

Leta 2016 se nam je pridružil še mladi nadobudnež, ki sliši na ime Lacrima Christi Carousel, na kratko pa ga kličemo Fly. Ima izreden delovni potencial, ne samo to, tudi manekenske vode mu niso tuje. Fly ni navaden dalmatinec. Odkar je prišel k nam, je poseben. Je pes, ki prepozna dobroto in zlo v človeku. Vedno, ko nam kakšna oseba želi kaj slabega, se postavi pred nas in tega človeka ne spusti v našo bližino. K dobremu človeku pa pristopi z nasmeškom in sijočimi očmi. Za našo psarno je bilo leto 2017 posebno leto, saj je maja na svet prijokalo devet neverjetnih belih kepic. Tri so ostale doma. Are You Dancing Spirit of Magic ali na kratko Lya je prva od mladičkov, ki je opravila delovni izpit, in edina, ki dejansko uživa v lovu. Do pred kratkim se je udeleževala tudi lepotnih tekmovanj in osvojila sedem šampionskih naslovov v sedmih različnih državah. Poleg lova Lya najbolj uživa v disciplini canicross. Njen brat A Man In The Mirror Spirit of Magic, ki ga kličemo Mystique, je skrivnosten, a hkrati božanski, saj je na lepotnih razstavah v osmih različnih državah dobil osem lepotnih nazivov. Vendar to ni disciplina, v kateri dejansko uživa. Mystique trenira frizbi in canicross. V obeh disciplinah je v samem vrhu in edini predstavnik pasme. Mystique zadnje leto tekmuje v pasjem triatlonu (trenutno samo v tujini), saj je rojen za šport, v katerem tudi najbolj uživa. In tu je še Aphrodite’s Beauty Spirit of Magic, ki ga kličemo Sky, saj je v zraku več kot na tleh. Na razstavah si je prislužil 11 lepotnih naslovov v desetih različnih državah in odprl naslov za mednarodnega lepotnega prvaka. Z dušo in srcem trenira agility; tekmoval je že na svetovni ravni na olimpijskih igrah v Lignanu in dosegel vrhunski rezultat. Vsi naši psi živijo v svoji lastni hiši, zgrajeni samo zanje. Uživajo življenje vsako sekundo.

Kako razširjena je pravzaprav ta pasma pri nas?

Zadnja leta v Sloveniji opažamo njen porast, kar je lepo.

Kaj vam je pri tej pasmi psov najbolj všeč?

Kot sem že omenila, mi je najbolj všeč odnos dalmatincev do človeka in do drugih živih bitij. Vsekakor mi je všeč tudi njihova volja do dela in sodelovanja z vodnikom.

arhiv Hane Lozej

Je ta pasma primerna za začetnike ali izkušene lastnike? Kako aktivni morajo biti lastniki in komu bi to pasmo priporočali?

Dalmatinec je delovna in športna pasma, ki potrebuje celotnega človeka. Pasma je primerna za izkušenega lastnika psa, ki se mu bo posvetil in se ukvarjal z njim. Ni pa rečeno, da si ga ne sme kupiti oziroma omisliti oseba, ki nikoli prej ni imela stika s psom. Dalmatinec je namreč pes, ki zelo rad sodeluje s svojim vodnikom in je željan z njim delati. Ogromno da človeku, tako da se ta od njega veliko nauči. Lahko bi rekla, da ima lahko dalmatinca vsak, vendar se mu mora posvečati in z njim ukvarjati.

Čemu je treba pri socializaciji in vzgoji te pasme nameniti največ poudarka?

Posvetiti se je treba socializaciji mladička. Poudarek je na doslednosti, kajti dalmatinec je zelo inteligentna pasma in v sekundi prebere človeka ter ga tako pridobi. Priporočata se zgodnejše socializiranje in vzgoja, kajti le tako ne bo težav.

Za katere kinološke športe je ta pasma primerna in koliko gibanja potrebuje vsak dan?

Dalmatinci so vsestranska pasma. Primerni so za vse športe. Uživajo v agilityju, canicrossu, frizbiju, razstavah, coursingu, poslušnosti. Uživajo v delu s svojim vodnikom. Dnevno potrebujejo redno gibanje. To pomeni vsaj uro aktivnosti na dan.

Ima ta pasma kakšno manj zaželeno lastnost?

Ker imajo dalmatinci zelo veliko energije, seveda tudi zahtevajo veliko aktivnosti. Če dalmatincu ne omogočiš veliko gibanja, lahko postane hiperaktiven. Njegova hiperaktivnost v stanovanju ali hiši pa ni ravno zaželena, saj lahko kaj razbije ali podre.

Katja Željan