Miofascialna masaža kot ena izmed dopolnilnih metod zdravljenja psov

23. februarja, 2023
Katja Šneler, Zdrav pasji svet
Foto: osebni arhiv Urša Petrovič, uni. dipl. bioteh.

Miofascialna masaža je varna in neizinvazinva manualna tehnika, ki telo psa vedno obravnava kot celoto.

Osredotoča se na ovojnice (fascije) in vezivna tkiva, ki obdajajo mišice in notranje organe. Mišice in fascije skupaj s kostmi omogočajo gibanje, vendar pa so pri obravnavi težav gibalanega sistema še vedno pogosto zapostavljene.

Strokovnjak z otipom zazna otrdela območja, ki omejujejo gibanje sklepov in mišic in jih z nežnimi gibi ter potegi razbremenjuje. S tem sprošča napete mišice, lajša ali odpravi bolečino, izboljša gibljivost in prekrvavitev telesa in pripomore k boljšemu okrevanju oz. regeneraciji.

Kdaj je miofascialna masaža dobrodošla podpora?

Masaža znatno pripomore pri:

·         rehabilitaciji poškodb mehkih tkiv (nategi mišic, miofascialni bolečinski sindrom, vozlički, zvin, hipertoničnost, atrofija),

·         lajšanju kroničnih bolečin pri ortopedskih težavah (artritis, kolčna displazija, izpah pogačice, itd.),

·         lajšanju nevroloških težav (težave s propriocepcijo, degenerativna mielopatija, IVDD),

·         boljšem okravnju po operacijah (npr. križnih vezi, amputaciji),

Priporočljiva je tudi za:

·         športne in delovne pse, da ostajajo v dobri formi;

·         anksiozne in reaktivne pse, ki se lažje sprostijo.

Kako poteka obravnava?

“Prvi obisk vključuje posvet o dnevnih aktivnostih psa, analizo gibanja, stoje, palpacijo in masažo prilagojeno posameznemu psu. Skupaj po potrebi prilagodimo tudi življenjsko okolje psa, zato da telesu omogočimo hitrejše okrevanje in preprečimo nadaljnje težave.”, pove Urša Petrovič, uni. dipl. bioteh., praktik klinične masaže za pse.

Foto: osebni arhiv Urša Petrovič, uni. dipl. bioteh.

Pred masažo je priporočljivo, da kuža vsaj 1-2 uri prej ne dobi glavnega obroka in da je opravil osnovne potrebe. Po masaži pa je ključnega pomena, da čim več počiva.

“Odvisno od težav s katerimi se pes sooča, se poleg načina obravnave prilagaja tudi pogostost obiskov. Za doseganje dobrih rezultatov so priporočljivi trije zaporedni obiski, nato pa daljši razmik, za vzdrževanje stanja. Pomembe pa je tudi načrt za nego psa v domači oskrbi,” še doda Urša Petrovič, praktik klinične masaže za pse.

Masaža je obenem naravno in ne-invazivno »protibolečinsko sredstvo«. Med obravnavo se namreč začnejo sproščati endorfini in druge protibolečinske učinkovine. Aktivira se parasimpatični del živčnega sistema, ki je odgovoren za globoko sprostitev in regeneracijo.

Nekaj zanimivosti o miofascialni masaži za pse

V kliničnih študiji Univerze v Winchestru, ki je vključevala 527 psov in skrbnikov ter 67 manualnih terapevtov za pse, so potrdili, da se 95 % vseh psov pozitivno odziva na masažo, spremembe pa so bile vidne že po eni sami terapiji.

Raziskava je dostopna na TEJ povezavi.

 

Poglejte pa še ostale dopolnilne metode, ki se jih v Sloveniji uporablja v veterini:

Katere dopolnilne metode zdravljenja poznamo v veterini?