Katere dopolnilne metode zdravljenja poznamo v veterini?

18. januarja, 2023
Katja Šneler, Zdrav pasji svet

Dopolnilne metode zdravljenja v veterini, tako kot v humani medicini, postajajo ves bolj zastopane in predstavljajo zelo pomembno podporo pri ohranjanju in vzpostavljanju zdravja vaših ljubljenčkov.

Vse več skrbnikov se odloča za dodatno podporo v obliki tovrstnih metod, ki odlično dopolnjujejo pristope klasične veterinarske medicine ali pa kot samostojnih načinov zdravljenja.

Individualna obravnava

Eno glavnih vodil vseh dopolnilnih metod zdravljenja je popolnoma individualna obravnava vsakega psa. Terapevt vas bo že pred obravnavo temeljito izprašal o vseh mogočih okoliščinah, stanjih in počutju vašega psa. Namreč, vsaka informacija nosi pomembno vsebino, ki bo terapevtu omogočila dovolj natančno usmeritev za čim uspešnejše zdravljenje.

Tisti, ki ste se z dopolnilnimi metodami zdravljenja že seznanili, veste, da gre za poglobljeno obravnavo, ki zajema če že ne vse pa vsaj številne vidike življenja posameznega psa, saj gre za celostno obravnavo in ne le zdravljenje simptomov. Celostna obravnava tako zajame ne le težavo zaradi katere ste se odločili za zdravljenje, ampak obravnava poleg telesnega stanja tudi psihično počutje, okoliščine v katerih pes živi in ipd.

Katere metode so na voljo v Sloveniji?

Z veseljem lahko povem, da imamo tudi v Sloveniji široko paleto različnih strokovnjakov, ki poleg bogatega znanj z veliko srčnostjo izvajajo sledeče dopolnilne metode zdravljenja kot so:

·         homeopatija,

·         bioresonanca,

·         akupunktura,

·         hidroterapija,

·         osteopatija,

·         miofascialna terapija,

·         fizioterapija,

·         kiropraktika,

·         terapija z Bachovimi cvetnimi esencami,

·         ozonoterapija,

·         terapija z Emmet tehniko

 

Zelo pomembno za dobro počutje psov pa tudi njihovih skrbnikov je, da gre za  neinvazivne načine zdravljenja, ki telesu omogočajo podporo, ki spodbujajo samozdravljenje in temeljijo na naravnih pristopih.

V številnih primerih lahko že samo s tovrstnimi metodami zdravljenja preprečimo nastanek različnih bolezni ali pa omilimo posamezna bolezenska stanja do te mere, da ni potrebna uporaba invazivnejših načinov.

V naslednjih tednih bomo posamezne metode predstavili bolj podrobno …

 

Veterinar mora vedeti, če uporabljamo tudi alternativo