Zdravje & nega

Akupunktura je ena od dopolnilnih metod zdravljenja živali

Foto: Maja Turk, dr.vet.med

Akupunkutra je najbolj poznana metoda zdravljenja v tradicionalni kitajski medicini. Je tudi eden izmed najstarejših načinov zdravljenja, saj se v Aziji uporablja že več kot 2000 let.

Za zdravljenje psov in mačk se uporablja relativno kratek čas, približno 70 let, odkar je glas o uspešnosti te metode dosegel Evropo in ZDA.

Kako deluje akupunktura?

Akupunktura ima v osnovi dva načina delovanja – lokalno in centralno. Lokalno jo največkrat uporabimo v protibolečinske namene, izboljša tudi prekrvavitev in zmanjšuje vnetje. Pomembno pa je tudi delovanje na centralni živčni sistem in na izločanje beta endorfinov, ki poleg zmanjšanja bolečine zmanjšujejo tudi stres in izboljšujejo razpoloženje. Zato ni čudno, da marsikateri pacienti med terapijo tudi zaspijo.

Kako poteka obravnava?

Maja Turk, dr.vet.med. veterinarska akupunkturista pove, da pri obravnavi pacienta najprej naredi diagnostični pregled: “Velik del tega predstavlja poglobljen pogovor z lastnikom ter opazovanje obnašanja živali. Nato pretipam še diagnostične točke in pulz, opazujem jezik. Vse skupaj poteka zelo umirjeno in tudi najbolj nemirne in prestrašene živali ga ponavadi lepo sprejmejo.”

Foto: osebni arhiv Maje Turk, dr.vet.med

Najbolj klasična oblika akupunkture je tista z iglicami. “Pogosto me skrbniki vprašajo, ali akupunktura boli. Žival sicer nekoliko začuti, ko iglica predre kožo, vendar večina kosmatih pacientov pri tem ne reagira. Iglice so zelo tanke in prožne, le malo debelejše kot las, tako da jih nikakor ne gre primerjati s tistimi, ki se uporabljajo za injiciranje zdravil.”

Ko zaradi različnih razlogov ne moremo uporabiti iglic, za stimulacijo akupukturnih točk lahko uporabimo tudi laser, pove Maja Turk dr. vet. med. Ta način je še posebej primeren za obravnavo nemirnih ali nezaupljivih živali, saj točko z laserskim žarkom (lahko) stimuliramo le nekaj sekund, obenem pa je to povsem neboleč postopek. Za primerjavo – akupunktura z iglicami običajno traja 20-25 minut.

Kdaj in zakaj izbrati akupunkturo?

Akupunkturo Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priznava kot uspešno metodo zdravljenja za številna stanja in bolezni pri ljudeh. Tudi pri živalih lahko pričakujemo podobno uspešnost, se pa učinkovitost razlikuje glede na individualno stanje živali.

Je dobrodošla metoda pri vseh kroničnih oz. dalj časa trajajočih težavah kjer klasična medicina večinoma zgolj blaži simptome. Uporablja se tudi kot podpora pri akutnih stanjih in po kirurških posegih, saj lahko podpre celjenje, zmanjša bolečino in uporabo protibolečinskih zdravil ter izboljša počutje. Kot še pove Maja Turk, dr.vet.med., z upoštevanjem obeh pristopov, lahko na najboljši način poskrbimo za optimalno zdravje naših ljubljenčkov.

 

Poglejte tudi, katere druge dopolnilne in alternativne metode zdravljenja poznamo v veterini pri nas, ter zakaj je pomembno, da se o njih pogovorimo tudi z veterinarjem.

 

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.