Zdravje & nega

Emmett tehnika je ena od dopolnilnih metod zdravljenja psov in mačk

Foto: os. arhiv Anja Žakel, mag. prava

Njen utemeljitelj je Emmett Ross, ki je, izhajajoč iz svojih izkušenj kot Bownov terapevt, sčasoma razvil svojo tehniko.

Ta temelji na zaznavi ustreznega pritiska na določeno točko na telesu ter pri tem upošteva ustrezno smer in čas obravnave. Gre za edinstveno kombinacijo elementov, ki je individualno prilagojena vsakemu posamezniku in omogoča določene fizične in psihične spremembe.

Kaj je Emmett tehnika?

Emmett tehnika je nežna manualna tehnika. Izvaja se jo z nežnim pritiskom prstov na določene točke, t.i. Emmett točke. Z aktivacijo teh točk pri živali ponastavimo mišični spomin, odziv pa je takojšen. Tako lahko spremembe opazimo že v času obravnave same.

Zaradi pretirane uporabe, stresa, poškodbe ali travme se določena področja ‘zaklenejo’. Posledično se okoliške mišice, z namenom nadaljnje zaščite, napnejo, kar pa živali povzroča bolečino in ji na dolgi rok onemogoča pravilno gibanje.

Korekcije, ki jih izvajajo z Emmett tehniko, ponastavijo to mišično delovanje. Mišične skupine namreč potrebujejo le sporočilo, da je nevarnost minila in da lahko ponovno vzpostavijo harmonično mišično delovanje.

»Vsako tehniko, ki jo izvajam na živali, najprej preizkusim na sebi. Tako lažje razumem, kakšen odziv bom sprožila pri psu. Sama sem namreč zaradi poškodbe roke izkusila Emmett obravnavo, po kateri je bolečina dobesedno izginila. Odločila sem se, da bom to čudovito tehniko približala tudi psom.«, pojasni Anja Žakelj, mag. prava, Emmett terapevtka.

Foto: os. arhiv Anja Žakelj, mag. prava

Kako poteka obravnava?

»Po skrbni oceni psa stranki povem, kako bo tehnika potekala in katere točke bom aktivirala. Pri psu vedno obravnavam stanje, ki ga trenutno vidim pred seboj. Torej, ne zanima me celotna zgodovina nekega stanja telesa, kar je tudi posebnost tega pristopa.”

Najprej vedno preveri linijo hrbtenice. “Namreč le na način, da je pes poravnan od glave pa vse do repa, nevrološke povezave lahko delujejo in le tako lahko izvajam uspešne korekcije. Kot zanimivost naj povem, da točke držanja, ki vplivajo na določeno mišico, niso nujno na mišici. Tako zelo povezano je naše in pasje telo! Preko svojih rok in prstov začutim napetost določenih območij ter stanje mišic. Obravnave se lotim celostno. Ko zatipam mesta napetosti, izvedem točno določeno korekcijo za sprostitev mišice ali razteg. Ker s tem pri psu lahko izzovemo različne občutke (s katerimi je vase zaklenil določen stres ali travmo), je pomembno, da med obravnavo spremljam njegove odzive in mu zagotovim potreben čas za mentalno predelavo vsake korekcije.«, razloži Anja Žakelj, Emmet terapevtka.

Komu je Emmett obravnava namenjena?

Primerna je za vse pse, ki doživljajo bolečine na katerem koli delu telesa – od vratu, prednjih nog, prstnega koša, ledvenega in križnega dela do zadnjih nog in vse do konca repa.

Pri psih z displazijo kolka npr. z določeno korekcijo pomagamo okoliškim tkivom podpret sklep. Na takšen način lahko omilimo bolečino in psu ponudim takojšnje olajšanje.

Svojemu psu lahko pomagate tudi sami

Zaradi svoje učinkovitosti pri lajšanju bolečin in odpravi nelagodja je tehnika vse bolj priljubljena. Lahko se jo naučite tudi sami.  Pridružite se lahko manjšim intimnim skupinam, kjer se strokovnjakinja posveti vsakemu udeležencu in njegovemu psu posebej.

Tako boste v domačem zavetju svoje pse lahko preventivno podprli ali pa si pomagali pri zaznavi najrazličnejših zdravstvenih odstopanj.

 

Poglejte tudi druge dopolnilne metode zdravljenja v veterini

Katere dopolnilne metode zdravljenja poznamo v veterini?

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.