Nasveti Zdravje & nega

Fizioterapija kot dopolnilna metoda zdravljenja psov in mačk

Foto: osebni arhiv Manca Grden., dr. vet. med.

Fizioterapija oz. rehabilitacija je dokaj širok pojem in zajema različne oblike neinvazivnih obravnav. Namenjena je podpori in zdravljenju mišično – gibalnega sistema ter nevroloških težav.

Njeni cilji so, tako kot v humani medicine, omogočiti najboljše možno okrevanje po poškodbah, zmanjšanje bolečine, povrniti normalno gibanja in s tem višanje kakovosti življenja. Poleg omenjenega pa fizioterapija spodbuja tudi cirkulacijo in posledično pospešuje celjenje.

Komu je namenjena fizioterapija v veterini?

Obravnava je primerna tako za mladičke s težavami v rasti kot starejše pse s težavami, ki se pogosto pojavljajo v starosti. Zelo dobrodošla je predvsem kot podpora športnim ali delovnim psom, saj zmanjšuje nastanek poškodb, obenem pa vzišuje delovno sposobnost in učinkovitost. Ravno tako je pa nepogrešljiva pri psih z nevrološkimi težavami (nesimetrična hoja, vlečenje tačk za seboj, …)

Kako poteka obravnava?

“Običajno živali obravnavam na podlagi predhodne diagnoze splošnega veterinarja oziroma veterinarja specialista. Dogovorimo se za prvi pregled, ki zajema pogovor o predhodnih težavah in trenutnem stanju, celostni pregled mišično-gibalnega sistema ter na koncu pogovor o planu za nadaljne terapije. Lastniki običajno tudi dobijo domače naloge z vajami, ki jih izvajajo na domu v vmesnem času med fizioterapijami. Število priporočenih fizioterapij in pogostost obiskov je prilagojena vsakemu pacientu posebej,” pojasni Manca Grden, dr. vet. med..

Veterinarsko fizioterapijo izvaja v kombinaciji z različnimi tehnikami kot so:

·         manualna terapija,
·         aktivne oziroma terapevtske vaje,
·         elektrostimulacija (TENS ter NMES),
·         laserska terapija in
·         laserske akupunktura.

Foto: osebni arhiv Manca Grden., dr. vet. med.

Zagotavljanje boljše kakovosti življenja

Namen vseh dopolniLnih metod zdravljenja je čim dlje ohranjati čim višjo kakovost življenja in aktivnost.

“Moji najpogostejši pacienti so starejše živali s kroničnimi obolenji sklepov (npr. osteoartritis). Ker gre za neozdravljivo obolenje, lahko v takih primerih lajšamo bolečino, omejujemo vnetje in s primernimi vajami ohranjamo mišično maso. Običajno začnemo z enotedenskimi terapijami in jih izvajamo, dokler ne dosežemo vidnega izboljšanja (približno po 4 terapijah). Ko dosežemo izboljšanje in boljše počutje živali, postopoma povečujemo razmik med terapijami in določimo optimalen čas za vse nadaljnJe obiske,” še pove Manca Grden, dr. vet. med..

Četudi imajo vaši ljubljenčki različne zdravstvene težave, jim z občasnimi obravnavami, ki jih ponuja širok spekter dopolnilnih metod zdravljenja, lahko učinkovito in na prijazen ter neinvaziven način pomagati skozi vsa življenjska obdobja kot tudi najdete ustrezno podporo za zelo različne težave s katerimi se srečujete.

 

Poglejte si še druge dopolnilne metode zdravljenja v veterini:

 

Katere dopolnilne metode zdravljenja poznamo v veterini?

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.