Homeopatija – ena izmed dopolnilnih metod zdravljenja v veterini

26. januarja, 2023
Katja Šneler, Zdrav pasji svet

Vsi smo že slišali za homeopatijo, ki je edinstven in samostojen sistem zdravljenja. Temelji na načelu, da se podobno zdravi s podobnim (similia similibus curentur), njen utemeljitel pa je dr. Samuel Hahnemann (1755-1843).

Je empirična metoda, ki ima natančno opredeljen način dela. Zdravila so pripravljena s posebnim postopkom zaporednega redčenja in pretresanja, kar imenujemo potenciranje.

Homeopatska zdravila za živali

Homeopatska zdravila se predpisuje na podlagi individualne obravnave vsake živali glede na njene značilnosti (mentalne, generalne, lokalne značilnosti in modalitete), ne na podlagi diagnoze. V homeopatiji je najpomembnejši oseben pristop in zavedanje, da nobena žival/rastlina/človek ni enaka in vsak na bolezen odreagira na sebi svoj, edinstven način. V praksi to pomeni, da bosta živali, ki imata npr. alergijo, lahko dobili za zdravljenje drugačni zdravili.

Kako poteka zdravljenje?

Po besedah dr. Andreje Rusjan vet. med. – Geavet, sta najpomembnejša prvi pogovor z lastnikom in anamneza: “Za podporo pri anamnezi povečini pošljem predhodno vprašalnik, da se že vnaprej seznanim z bistvenimi stvarmi, ki so pri obravnavi primera pomembne. Sledi pogovor s skrbnikom in pregled živali. Med pogovorom mi razkrijete vašo žival: najprej jo opišete sami, nato odgovarjate na vprašanja, ki me zanimajo. V tem času tudi fizično pregledam vašo žival, jo opazujem pri gibanju in vidim, kako se obnaša. Vse to traja približno uro in pol do dve uri. Po anamnezi preštudiram in analiziram primer.”

foto: arhiv dr. Andreje Rusjan vet. med.

Na pogladi analize strokovnjakinja izbere zdravilo in potenco, ki najbolj ustrezata simptomom živali in poda navodila za uporabo.

Pri tem pa ne smemo pozabiti vloge skrbnika, ki je ključna za uspešno zdravljenje, saj je spremljanje odzivov živali, tega, kar se z njo dogaja… Vse morebitne spremembe je treba spremljati in beležiti. Na ta način namreč pripomoremo k uspešnosti zdravljenja in izbiri ustreznega zdravila, za katerega se lahko sčasoma izkaže, da ni (več) ustrezno in je treba obravnavo prilagoditi.

Treba se je zavedati tudi, da zdravljenje dolgotrajnejših bolezni zahteva svoj čas in da so zelo pomembni sodelovanje, razumevanje in nekaj potrpežljivosti.

Se pa homeopatija uporablja tudi pri obravnavi akutnih bolezenskih stanj, kot so piki insektov, poškodbe, prebavne težave in v teh primerih je učinek ustrezno izbranega zdravila takojšen. Bistvenega pomena je, da se energija zdravila ujema s pacientovo.

Zakaj (in kdaj) homeopatija?

Homeopatija je naravna metoda zdravljenja, ki je primerna za vse, ne glede na starost in stanje. Ne povzroča neželenih učinkov ali zasvojenosti ter je okolju prijazna. Končni rezultat zdravljenja je ozdravitev po naravni poti in ponovna vzpostavitev ravnovesja v telesu.

Njeno široko polje delovanja združuje tako telesni kot duševni vidik in omogoča celostno naslavljanje težav, z namenom doseganja optimalnega zdravja. Lahko se jo uporablja samostojno ali kot odlično podporo obravnavam klasične veterinarske medicine.

Kot za konec še pove dr. Andreja Rusjan, vet. med.,: “Prav včeraj so mi javili, da kobila z zlomom noge odlično okreva in da se je njeno stanje izboljšalo po uvedbi homeopatskih zdravil. Take zgodbe me ganejo in spodbujajo, motivirajo za nadaljnji razvoj, študij in moje praktično delo.«

Poglejte tudi, katere druge dopolnilne in alternativne metode zdravljenja poznamo v veterini pri nas, ter zakaj je pomembno, da se o njih pogovorimo tudi z veterinarjem:

Katere dopolnilne metode zdravljenja poznamo v veterini?

Veterinar mora vedeti, če uporabljamo tudi alternativo