Hidroterapija je ena izmed dopolnilnih metod zdravljenja tudi v veterini

16. februarja, 2023
Katja Šneler, Zdrav pasji svet
Gracie na hidroterapiji, foto: Katja Šneler

Hidroterapija ali vodna terapija je oblika fizioterapije, pomeni pa terapijo s pomočjo fizikalnih lastnosti vode. Voda telesu nudi večjo oporo, s tem pa:

·         manj bolečine pri gibanju,

·         manjšo obremenitev sklepov oz. bolečih predelov,

·         omogoča nadzorovano izvajanje gibov,

·         zagotavlja daljši odzivni čas, da lahko žival lažje vzpostavi ravnotežje,

·         skorajda onemogoča padce ali možnost poškodb.

Mišično-skeletna obolenja; ortopedske in nevrološke težave

Pri številnih psih se zaradi poškodb, genetskih predispozicij ali starosti, pojavljajo različna mišično-skeletna obolenja. Lahko gre za akutne težave, ki nastanejo pri poškodbah ali pa za počasi razvijajoče se, ki se lahko začnejo pojavljati v starejših letih.

Posledica le-teh je vedno bolečina, ki znatno vpliva na počutje, obnašanje in zdravje psov.  Psi s tovrstnimi težavami se težje premikajo, se izogibajo aktivnejšim sprehodom, igri, ipd. To posledično ponavadi privede tudi do težav, kot je debelost, ki lahko vpliva na nastenak drugih bolezni.

Kot pove Tina Pihlar, dr.vet.med., Dip HSA: “Kot veterinarka sem opazila, da ima vedno več psov ortopedske oziroma nevrološke težave in v svojem življenju potrebujejo obravnavo ali poseg pri specialistu ortopedu/nevrologu. To v večini primerov ni dovolj za hitrejše in boljše okrevanje, zato se je, na srečo, tudi pri nas v Sloveniji začelo zanimanje za fizioterapijo živali.”

Foto: osebni arhiv Tina Pihler, dr. vet.med

Hidroterapija na podvodni tekalni stezi

“Zaradi ugodnih učinkov vode na telo sem svoje izobraževanje usmerila predvsem v hidroterapijo, ki jo izvajam na podvodni tekalni stezi. Zaradi večje učinkovitosti jo kombiniram z lasersko terapijo in elektroterapijo. Na ta način zelo uspešno pomagam psom pri okrevanju po poškodbah, operacijah oziroma pomagam ohranjati/izboljšati kakovost življenja pri starejših živalih.” opiše Tina Pihlar dr. vet. med.

Laserska terapija in elektroterapija

Laserska terapija je terapija s svetlobo ustreznega svetlobnega spektra (od 600 do 1000 nm), ki ima številne ugodne učinke, saj deluje protibolečinsko in protivnetno ter pospešuje celjenje tkiv.

Elektroterapija za zdravljenje uporablja lastnosti električnih tokov. Je ena izmed najbolj popularnih metod, ki se uporablja za odpravo ali blažitev akutne in kronične bolečine, povečanje prekrvavitve tkiv in sproščanje mišic.

Kako poteka obravnava

“Pred začetkom terapije je zaželeno, da lastnik pri veterinarju, ki ga obiskuje njegova žival, pridobi diagnozo za stanje, obolenje oziroma poškodbo, zaradi katere naj bi obiskovala hidroterapijo. Glede na vrsto obolenja oziroma vrsto poškodbe se nato dogovorimo za prvi obisk, pove Tina Pihlar, dr. vet. med., in nadaljuje: “Odvisno od okoliščin kot so zdravstveno stanje, čas po posegu ali zdravljenju, določimo najhitrejši možen oziroma priporočljiv čas za izvajanje hidroterapije.

Preden gre pes na podvodno tekalno stezo se mu namesti oprsnico ali rešilni jopič. Nato se za vsakega pacienta, glede na pasmo, starost in zdravstveno stanje, določi ustrezno višino vode, hitrost steze, čas trajanja aktivnosti in počitka, število intervalov ter hidroterapevtsko tehniko.

Med potekom terapije pri njej ni žival nikoli sama, ampak je na podvodni tekalni stezi vedno prisotna hidroterapevtka. Priporočena je tudi prisotnost lastnika, ki stoji pred stezo in spodbuja svojo žival z igračo ali priboljškom. Terapija se nato zaključi s tuširanjem in sušenjem.

Tudi lastne izkušnje

Iz lastnih izkušenj lahko povem, kako je hidroterapija v kombinaciji z lasersko terapijo pomagala moji psički pri okrevanju po operaciji kolenskih vezi. Poleg tega, da je bilo okrevanje nadzorovano in s tem res varno ter učinkovito, bi rada poudarila tudi prijazen in oseben pristop, ki je moji psički omogočil, da je bila ob tem sproščena in zadovoljna ter je odlično okrevala.

Poglejte še ostale dopolnilne metode zdravljena v veterini:

Katere dopolnilne metode zdravljenja poznamo v veterini?