Po 10 letih premora je v Sloveniji potekalo Državno prvenstvo reševalnih psov

22. maja, 2023
Foto: Maja Rozman

Minuli konec tedna, od 19. do 21. maja, je v Logatcu potekalo Državno prvenstvo reševalnih psov – prvič po 10 letih v Sloveniji.

Organiziralo ga je Društvo Enota reševalnih psov Slovenije (DERPS) v sodelovanju s Športno-kinološkim društvom Logatec. Tekmovanje, ki se ga je udeležilo 44 vodnikov reševalnih psov iz sedmih držav (poleg Slovenije, še iz Italije, Hrvaške, Avstrije, Madžarske, Rusije in Mehike), je potekalo po dveh programih. 29 tekmovalnih parov se je potegovalo za najboljšega v iskanju pogrešanih v naravi, 15 pa v iskanju pogrešanih v ruševinah.

Iskanje pogrešanih v naravi ter v ruševinah

Uradni začetek prvenstva je bil že v četrtek, 18. 5. 2023, ko so reševalski pari izžrebali startne številke, samo dogajanje pa se je začelo v petek. V gozdovih v okolici Logatca so se že v zgodnjih jutranjih urah pod budnim očesom sodnika Pavla Śabackýga začela iskanja pogrešanih v naravi. Vodniki s svojimi psi so morali v zahtevnih razmerah, na izredno razgibanem terenu in v omejenem času najti tri pogrešane osebe ter pri tem pokazati, kako dobro sodelujejo kot par.

Sočasno je na Igu, v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje, potekalo iskanje pogrešanih v ruševinah. Tam so morali tekmovalni tandemi sodnici Charlotte Kranz pokazati, kako uigrani so, kako se psi gibljejo po nevarni površini porušenih stavb ter kako natančno s svojimi smrčki locirajo osebe, zasute pod gradbenim in drugim materialom.

Poslušnost in premagovanje ovir

Drugi del tekmovanja, ki je potekal na osrednjem prizorišču prvenstva na stadionu Sekirica v Logatcu, je bil za vse tekmovalce enak, ne glede na disciplino. Sodnici Kranz so morali dokazati, da obvladajo tudi poslušnost in premagovanje ovir. Pomeriti so se morali pri izvajanju vaj, kot so hoja poleg, prinašanje, usmerjanje na daljavo, hoja po lestvi, prečenje premikajoče se brvi, prehod tunela idr.

Prireditev se je zaključila s podelitvijo nagrad najboljšim in razglasitvijo Državnega prvaka

Prvenstvo se je zaključilo včeraj popoldne s slovesno podelitvijo medalj in pokalov.

Najboljši pri iskanju pogrešanih v naravi je bil Roman Starman s psom Veli Vir Chili iz Društva reševalnih psov Burja, ki si je sočasno prislužil tudi naziv državnega prvaka v iskanju pogrešanih v naravi.

Drugo mesto je zasedla Sara Zibler z Wildclover’s Boundless Joy iz Društva Enota vodnikov reševalnih psov Ljubljana, tretje mesto pa Italijan Davide Dodi s Tibervalley Easygoing.

Pri iskanju pogrešanih v ruševini je bil na tekmovanju najbolj uspešen Avstrijec Karl Janesch z Bayarde Garde de La Vie. Drugo mesto je šlo Teji Kariš Starman s Think Twice Pump Up The Jam iz Društva reševalnih psov Burja, ki je postala tudi državna prvakinja discipline.

Tretje mesto je odšlo na Severno Primorsko Tamari Bonasera in njenemu psu Bazuku Doggone Jollys Heavens Devil (DERPS). V tekmovanju ekip je slavila tričlanska ekipa Društva reševalnih psov Burja, drugo mesto pa si je zaslužila ekipa Enote reševalnih psov Slovenije.

Tekmovalci so, ne glede na uvrstitev, s seboj domov odnesli obilico novih izkušenj, ki jim bodo dobro služile, ko bo čas za resnične akcije iskanja pogrešanih oseb. Ob tej priložnosti se organizatorji iskreno zahvaljujejo vsem, ki so tako ali drugače pripomogli, da je bilo tekmovanje uspešno izvedeno: “Posebna zahvala gre Občini Logatec in drugim pokroviteljem, ki so dogodek podprli ter omogočili, da so bile tekmovalcem podeljene vrhunske nagrade.”