Svetovni dan veterinarjev: “Dobri veterinarji govorijo z živalmi. Odlični veterinarji jih slišijo.”

30. aprila, 2021

Veterinarji po vsem svetu, vsako leto, zadnjo soboto v aprilu, obeležujejo svoj dan. Določilo ga je svetovno združenje veterinarjev leta 2000. 

Z dnevom želijo razširiti zavedanje o pomenu skrbi za zdravje živali in o korakih za zmanjšanje krutosti do živali. Dan uči tudi, kako biti odgovoren lastnik, informiran a različnih vidikih skrbi za svoje živali.

“Dobri veterinarji govorijo z živalmi. Odlični veterinarji jih slišijo.”

Letopnja tema dneva je krepitev odpornosti veterenarjev – torej zagotoviti jim vso možno pomoč in podporo, ki jo potrebujejo.

Svetovni dan veterenarjev na uradni spletni strani navaja, da slavi trud veterinarjev, veterinarskih zvez in drugih, da okrepijo vetererinarje. Lani je bila tema odziv veterinarjev na covid krizo.

“Če ne bi bilo veterinarjev, bi ostal v trenutkih bolezni nebogljen. Ne bi bilo cepljenj, ki učinkovito preprečujejo hude bolezni. Njegovo življenje bi bilo bistveno krajše in neprimerno bolj prežeto s trpljenjem. Kar dve tretjini veterinarjev v EU, v Sloveniji pa polovica, skrbi za to, da so naše družne živali srečne in zdrave,” pa ob tem dnevu sporoča Veterinarska zbornica Slovenije