Otroci in psi

Pediater: ‘Otroci, ki odraščajo v pasji družbi so bolj zdravi’

Otroci, ki odraščajo v družbi psa, si zagotovo pridobijo številne za življenje dragocene izkušnje. Kako pa pasja družba vpliva na njihovo zdravje?

Kako pes vpliva na zdravje otroka, predvsem dojenčka, smo vprašali Denisa Baša, dr. med. specialista pediatrije iz Klinike Juventina.

Pravi, da je ob upoštevanju osnovnih higienskih načel sobivanje psa in otroka varno.

»Predvsem si moramo pri negi otroka umivati roke in poskrbeti, da so otrokove stvari res samo v njegovi uporabi. Dobro se je držati tudi pravila, da dojenčka nikoli ne puščamo samega v družbi psa. Sicer pa so raziskave ugotovile številne pozitivne vplive na otroka, če ta odrašča v gospodinjstvu skupaj s psom. Po raziskavah se pri teh otrocih njihov imunski sistem učinkoviteje spopada z okužbami, zaznali so zmanjšano raven stresnih hormonov v krvi. V praksi to pomeni, da so otroci bolj zdravi, imajo boljšo motivacijo, se lažje koncentrirajo, so manj agresivni in so v povprečju bolj srečni,« pove dr. Baš.

Pri tem doda, da številne bakterije v pasji slini navadno za dojenčke in otroke niso nevarne. Nekaj drugega pa so pasji iztrebki, kjer so poleg bakterij, ki povzročajo prebavne težave, tudi zajedavci.

Vsemu temu pa se, po besedah pediatra, izognemo z dobro higieno. Za konec doda, da je v nasprotju z vsemi tablicami, televizijami in računalniki danes družba psa ob otroku zaželena in dobrodošla.

Objavljeno v reviji Moj pes, okt. 2019

error: Kopiranje teksta ni mogoče.