Opisi pasem Pasme Promo

KRATKODLAKI MADŽARSKI PTIČAR – VIŽLA

Madžarska vižla je velik pes, poznan po eleganci in inteligenci. Po naravi polna navdušenja je vižla vsestranski družabnik.

Vižle so zelo energične, nežne, zveste, skrbne in zelo ljubeče. Hitro sklepajo tesne vezi s svojimi lastniki in otroki. Madžarski ptičar bo jokal ali cvilil, ko se bo počutil zapostavljenega, osamljenega ali bo drugače nesrečen. Nekateri bodo lajali na neznance, če bodo začutili, da vdirajo v njihov osebni prostor ali na njihovo območje. So zelo dobri psi čuvaji, ko so za to usposobljeni.


NOVO LEGLO KRATKODLAKIH MADŽARSKIH PTIČARJEV

6 MLADIČKOV BO PRIPRAVLJENIH NA ODHOD V NOV DOM PO 12.7.24.

Psarna: RUNNING HEART:
To je prvo leglo kratkodlakih madžarskih ptičarjev psarne, ki ima dolgoletne izkušnje z vzrejo saj so pred tem imeli vzrejo dobermanov.

Vzreditelja: Lea in Miran MOLTARA, SMRJENE 46a, 1291 Škofljica
Kontakt: 041 397 008


Madžarski ptičarji so naravni lovci z odlično sposobnostjo za trening. Ne samo, da so odlični lovci, ampak so tudi odlični prinašalci. Blesteli bodo na kopnem in v vodi, saj bodo najbolje izkoristili njihove naravne instinkte. Madžarske ptičarje je treba trenirati nežno in brez ostrih ukazov ali močnih fizičnih popravkov, saj imajo občutljiv temperament in lahko povzročimo več škode kot koristi, če jih vzgajamo in učimo prestrogo. Vsekakor mora lastnik med treningom pokazati avtoriteto, sicer bo pes verjetno prevzel trening. Madžarski ptičar torej potrebuje nežnega vendar odločnega človeka.

Dlaka vižle je nekaj posebnega – gladka mehka in kratka, svetleča in brez podlanke, pa tudi brez vonja, t.i. rjaste oz. zlato-rjave barve. Enake barve kot celoten kožuh so tudi oči, smrček in kremplji. Izrazite oči in veliki uhlji dodatno poudarijo eleganten, a ljubek videz.

S pravilno socializacijo in treningom so madžarski ptičarji zelo nežni psi, ki se odlično ujamejo tudi z otroči in drugimi hišnimi ljubljenčki. Vižla želi biti čim bolj blizu lastnika kar lahko pogosto vodi v pretirano navezanost med psom in človekom.

Zgodovina madžarske vižle:

Madžarski kratkodlaki ptičar je pasma z zelo dolgo zgodovino, vzrejena kot lovski pes. Na Madžarskem Prva pisna omemba madžarskega ptičarja je zabeležena v ilustrirani dunajski kroniki, ki je bila po naročilu madžarskega kralja Ludvika I. izdana 1357. Kot spremljevalce zgodnjih poveljnikov in baronov je deželska aristokracija stoletja ohranjala čistokrvnost madžarskega ptičarja. Zapisi pisem in spisov kažejo na visoko spoštovanje pasme. Pasma vižla naj bi bila rezultat križanja zdaj izumrlega panonskega lovskega psa in rumenega turškega psa.

FCI (Federation Cynologique Internationale – Svetovna kinološka organizacija) je pasmo priznala leta 1936. Značilnosti standarda pasme so bili opisani kot zelo ubogljiva in učljva, zelo dobro sledi ukazom.

Foto: psarna Running Heart

Zanimivost: Vižle so zelo hitri psi, ki po hitrosti ne zaostajajo veliko za hrti.

Zdravje: v glavnem je pasma dobrega zdravja se pa lahko kot pri vseh pasmah ob nepravilni vzreji pojavijo displazija kolkov težave z očmi in alergije.

Za koga je primerna vižla:

Madžarska vižla je primerna za vse ljudi, ki imajo dovolj časa, da psu nudijo aktivne sprehode večkrat na dan. Primerna je za družine s starejšimi otroki, za zelo športne družine ali pare, ki se pogosto odpravijo v hribe na daljše sprehode ali za lovca, saj bi vižla vsekakor uživala na lovu. Madžarski ptičar se bo najboljše znašel v hiši z ograjenim vrtom, vsekakor pa je pasma primerna tudi za v stanovanje ob ustrezni mentalni in fizični zaposlitvi. Ker je madžarska vižla brez podlanka to ni primerna pasma za zunaj, tako da mora prenočiti nekje v hiši ali stanovanju.

Vižla v številkah:
  • Pasma stara preko 650 let
  • Višina: samice 53 do 61 cm, samci 56-64cm
  • Teža: samice 18 do 25 kg, samci 20-30kg
  • Pričakovana življenjska doba: 12 do 15 let

error: Kopiranje teksta ni mogoče.