10 majhnih pasem psov z največ energije

23. novembra, 2021
Nekateri psi so morda vizualno res majhni, toda njihova energičnost prekaša vse. Ali veste, kateri so prave energijske ‘bombice’?

Portal ilovedogscute mednje uvršča naslednje pasme:

Jack russell terier:

Je majhen, kompakten, igriv pes, poln energije, hkrati pa neustrašen, neodvisen in pogumen. Zna biti tudi pretirano samozavesten. Nikakor ne prenese »sedečega življenja«, v katerem se nič ne dogaja. Potrebuje nenehne aktivnosti in predvsem človekovo pozornost, v nasprotnem primeru bo zanesljivo storil kaj neprijetnega, da bo to pozornost dobil.

Miniaturni pinč:

Gre za majhnega psa z velikim srcem, ki se neizmerno naveže na svojega lastnika. To je izjemno samozavesten, temperamenten in pogumen pes. Njegova velikost je priročna za jemanje psa s seboj, njegova energičnost pa prijetna popestritev vsakega sprehoda. Poleg tega bo nadomestil tudi varnostni sistem, saj bo z glasnim laježem opozoril na tujce.

Jazbečar:

Je izredno pogumen in se najverjetneje ne zaveda svoje velikosti, zato se bo postavil v bran tudi proti trikrat večjemu psu. Zaradi močnega lovskega nagona bo stekel za vsako ptico ali drugo prostoživečo živaljo, zato ga imejte vselej na vrvici ali poskrbite, da bo v varnem, ograjenem prostoru. Je zelo igriv in potrebuje ogromno človeške pozornosti. To ni pes, ki bi bil pripravljen ves dan sam sedeti doma in čakati, da se lastniki vrnejo.

Podganji terier:

Je trmast, a pameten pes z močno energijo. Potrebuje veliko gibanja, ni pa nujno, da potrebujejo dvorišče, če mu zagotovite dovolj strukturirane vadbe.

Pritlikavi šnavcer:

Je živahen, bister, učljiv in ljubek pes, ki je zelo energičen in igriv, vendar zna biti tudi zelo trmoglav in dominanten. Značilno je tudi, da so dokaj glasni, saj s svojim gospodarjem radi komunicirajo predvsem preko lajanja in proizvajanja različnih glasov, kar pa lastniki najpogosteje označijo kot prisrčno lastnost te pasme. Ni pa nujno, da se bodo s tem strinjali tudi vaši sosedje.

Foksterier:

Je lovski pes, ki ima odlične sposobnosti tudi za agility. Je aktiven, samozavesten pes, poln samega sebe, ki zelo uživa tudi v igrah z žogo in ostalimi igračkami. Je »velik kuža v majhnem telesu«. Pomembno je, da lastnik na začetku nekaj časa ostaja doma in se zbliža s svojim ljubljencem.

Cairnski terier:

Ne glede na to, ali gre za dolg sprehod po gozdu, divjo zabavo na travniku ali osredotočeno delo na pasjem športnem igrišču – živahni cairnski terier je navdušen nad kakršno koli dejavnostjo, ki jo opravlja s svojim lastnikom. Glavno je, da se vedno nekaj dogaja!

Manchesterski terier (toy):

Je inteligenten, vzdržljiv, prijeten, hiperaktiven, živahen, prijazen, pozoren na dogajanje v okolici, predan, miren v zaprtem prostoru, aktiven, hitro in rad se uči, zavzet za zaposlitev, zvest. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in uživa v njihovi družbi, čeprav se zna tudi sam zamotiti.

Opičji pinč:

Po naravi je odličen lovec (podgane, prepelice, zajci), bister, zabaven, samovšečen, trmast, čuječ, včasih neposlušen, vztrajen, privržen, včasih nagnjen k popadljivosti in vzkipljivosti, humoren, pustolovski, radoveden. Do lastnika in družinskih članov je ljubeč in zaščitniški. Potrebuje dosledno in odločno vzgojo, trening mora biti zastavljen pestro, sicer se dolgočasi.

Borderski terier:

Pasma je majhna, prijateljska, živahna in ekstremno energična. Je tudi vitalen, vzdržljiv ter dobrosrčen ljubljenec. Kot terier je zmožen samostojnega razmišljanja in delovanja. Ti psi potrebujejo veliko človekove družbe in ukvarjanja. Borderski terier je tudi pes, ki dosti laja, bolj pa moti dejstvo, da zelo radi skačejo na ljudi, grizejo predmete in kopljejo luknje, kar pa lahko preprečite z zgodnjim šolanjem.

Katja Željan