10 najbolj elegantnih pasem psov

29. oktobra, 2020
Čeprav je res, da vsake oči vidijo drugače, je spletni portal Peoplethatlovedogs.com naredil seznam 10 najbolj elegantnih pasem psov.

Nekatere pasme psov že po naravi izražajo eleganco, gracioznost in prefinjenost, druge malo manj. Katere so torej tiste, ki so se uvrstile na omenjeni seznam?

Afganistanski hrt:

Ta starodavna pasma, ki je stara 4000 let in izvira iz Egipta, danes služi kot lovska, razstavna in dirkalna pasma. Ima izredno specifičen in eleganten videz, zaradi česar je priljubljen pri ljubiteljih razkošnih, dolgodlakih psov.

Doberman:

Gre za popolnoma umetno ustvarjeno pasmo, ki je danes star dobrih sto let, zanjo pa je značilen kar malce zastrašujoč, a nadvse eleganten videz. Ta pes je tudi močan in mišičast.

Nemška doga:

Ti nežni velikani so ena največjih pasem psov na svetu, ki vizualno izražajo tudi kraljevski videz, dostojanstvo, moč in eleganco.

Greyhound (veliki angleški hrt):

Že na podlagi vizualne podobe je jasno razvidno, da gre za hitrega psa in nadvse elegantnega psa. Veliki angleški hrt je pes aerodinamične konstrukcije, velikih pljuč, s teku prilagojenimi mišicami in srcem, z upogljivo hrbtenico ter dvojnim ‘galopom’, pri katerem med tekom vse štiri noge ostanejo v zraku dvakrat med vsako sekvenco koraka.

Faraonski pes:

Faraonski pes nas morda na prvi pogled nekoliko spominja na srno, kar pa zagotovo ni, saj se kljub dolgemu vratu in še daljšim nogam lahko pohvali z ekstremno eleganco in lepoto, ki jo ponosno deli s svojimi lastniki.

Irski seter:

Velik, eleganten in atletske postave, z bogatim dolgim kožuhom mahagoni ali temno rjave svetleče barve – to je lahko samo irski seter.

Rodezijski grebenar:

Je pasma, za katero se pogosto obračajo pogledi. Že ime pove, da je njegova najbolj izrazita značilnost greben na hrbtu, v katerem raste dlaka v nasprotni smeri kot drugod. Poleg tega so to močni, mišičasti in aktivni psi, a hkrati tako elegantni, da jih je nemogoče prezreti.

Saluki:

Splošen vtis pasme je eleganca, gracioznostnost in skladnost, vendar pa so še vedno izjemno močni, hitri in za hrte dokaj vzdržljivi psi. Veljajo za plemiške pse starega Egipta, njihove podobe se pogosto pojavljajo na slikah v egipčanskih grobnicah, prav tako pa so imeli navado mumificirati pse in jih pokopati ob njihovem lastniku. Muslimani so salukije obravnavali kot sveto bitje in jih niso smeli prodajati, ampak so bili le podarjeni kot dragoceno in častno darilo.

Ši-cu:

Čeprav ti majhni psi ne delujejo vedno elegantno, pa so ustvarjalci spletnega portala prepričani, da so lahko ti psi s skrbno urejeno dlako in svojo pojavo nadvse elegantni.

Weimaranec:

Pasma, ki jo pogosto imenujejo tudi ‘sivi duh’, s svojo značilno barvo dlake in aristokratskim gibanjem deluje nadvse elegantno. Nekoč so jo ljubosumno skrivali, zato je bila dostopna le izbrancem, še danes pa je v nekaterih evropskih državah dostopna le lovcem.

Katja Željan