10 najbolj lenih pasem psov

27. decembra, 2020
Ne pokate ravno od energije, pa si vseeno želite pasjo družbo? V tem primeru se odločite za katero od lenih pasem psov, ki nimajo ravno velike potrebe po fizični aktivnosti.

Kar pa seveda nikakor ne pomeni, da ne potrebujejo sprehoda in svežega zraka.

Po navedbah spletnega portala www.puppyleaks.com je 10 najbolj lenih pasem psov naslednjih:

Basset Hound:

Baset je sladek in nežen hišni ljubljenec, z izjemno mirnim obnašanjem, brez znakov agresije. Pasma je nagnjena k lajanju in tuljenju, vendar zaradi svojega prijaznega značaja ne more biti pes čuvaj. Ne mara biti sam, zato se priporoča pasja družba v času, ko ni doma nikogar drugega.

Greyhound:

Veliki angleški hrt je najhitrejši pes na svetu, hkrati pa tudi velik lenobnež, ki bo cele dneve preležal na kavču. To je ljubek, nežen, ljubeč, prilagodljiv, zvest in inteligenten pes, ki je zelo atletski in hiter, vendar se mu ne ljubi vedno tekati. Zanj so bolj značilni kratkotrajni viški energije, ki jim sledijo dolgi počitki. V resnici bo prespal večino dneva.

Havanski bišon:

Havanski bišon je zelo igriv pes, ki pogosto išče vašo pozornost. Pogosto ga boste videli, kako izvaja trike, samo da bi dobil pozornost ljudi. Zaradi tega je bil tudi pogost pes v cirkusih. To je odličen družinski pes, saj je dovolj majhen, da ga lahko imate v majhnem stanovanju, vendar ni tako razdražljiv in glasen kot ostali majhni psi. Ta pes je znan po tem, da sledi svojemu lastniku v vsak kotiček hiše

Nemška doga:

Nemška doga je dostojanstven, prijazen, potrpežljiv in igriv pes, ki za srečo nujno potrebuje človeško bližino. Odlikuje ga umirjen, pogumen, zvest in zanesljiv karakter. Nemška doga se zelo naveže na človeka, zelo nerad je sam, zato ni primeren za družine, ki ga bodo puščale dolgo časa samega. Kljub svoji velikosti se nemška doga najbolje počuti na domačem kavču, v neposredni bližini svojega lastnika.

Angleški buldog:

Angleški buldog je vdan, zanesljiv, zvest, ljubezniv in nežen pes. Ker so ga vzredili za družnega psa, potrebuje veliko lastnikove pozornosti in se zelo naveže na svoj dom in družino. Ne mara pa samote, zato ga ni priporočljivo puščati samega dlje časa. Njegove počasne reakcije mnogi zamenjajo za lenobo, a buldog dejansko premisli vsako dejanje in ne sledi slepo ukazom, kar je dokaz njegove velike inteligence. V mladosti so to dokaj živahni psi, z leti pa se močno umirijo. Če vas ne motijo smrčanje, slinjenje in packanje pri hranjenju, želite pa nežnega in ljubeznivega družinskega ljubljenčka, je buldog pravi pes za vas

Kodrasti bišon:

Najsrečnejši je pri družinah, ki ga vključijo v svoje dnevne aktivnosti. Za to pasmo je značilen nežen in prijazen karakter, obenem pa so ti psi izjemno zaščitniški do svojih lastnikov in zato dobri čuvaji. So zelo samostojni in samozavestni, a kljub temu najbolj uživajo v lastnikovem naročju. So ena redkih manjših pasem, ki po naravi ne laja veliko, niso »bevskači«, lajajo le, kadar lastnika opozorijo na prihod tujca – kar sovpada z njihovo vlogo psa čuvaja. Ne prenašajo dobro samote, zato ni priporočljivo, da jih pustimo same v stanovanju dlje časa.

Čivava:

Čivave so izključno notranji psi, dobro se znajdejo tudi v zelo majhnih stanovanjih. Ne potrebujejo dosti gibanja, vseeno pa se priporoča vsakodnevni sprehod, da se izognemo prekomerni telesni teži. Sprehajamo jo na oprsnici, saj bi ji ovratnico lahko poškodovala krhek vrat.

Čov čov:

Kljub svoji velikosti potrebujejo zmerno aktivnost. Na sprehode radi hodijo, ob dovolj gibanja pa so znotraj doma načeloma umirjeni.
Zelo dobro se počutijo tudi v hiši z velikim vrtom, ki pa mora biti ograjen, saj so nagnjeni k lovljenju drugih živali. Bivalnemu prostoru te pasme je treba posebno pozornost nameniti poleti, ko so zunanje temperature višje. Te namreč ne prenaša najbolje, zato mu je takrat potrebno zagotoviti hladen in senčen prostor.

Šicu:

Je dostojanstven, živahen, pozoren, vesel, simpatičen in igriv. Hrepeni po človeškovi bližini in si želi z lastnikom preživeti vsak trenutek dneva. Naravnost obožuje sedenje v naročju in crklanje. Potrebuje redne dnevne sprehode, ki so lahko tudi krajši. Obožujejo igre z družino. Najraje pa tekajo prosto, po varno ograjenem domačem dvorišču.

Maltežan:

Maltežan je eden od psov, ki ne potrebuje ogromno aktivnosti. Zadostovala bo že igra na vrtu in kratek sprehod. Kljub temu pa so nagnjeni k debelosti, zato potrebujejo redno aktivnost. Pred osmim mesecem ne smejo biti pretirano aktivni. Ti psi so odlični za starejše ljudi, tiste, ki se težko gibljejo, alergike in ljudi, ki imajo malo bivalnega prostora.

Katja Željan

Preberite si še: