Pasme

10 najbolj mišičastih pasem psov

Nekatere pasme psov so pravi ‘mišičnjaki’, ki pa so kljub temu lahko pravi scrkljančki. Vas zanima, katere pasme psov slovijo (tudi) po svojih mišicah?

Portal ilovedogscute.com mednje uvršča naslednje:

Ameriški bully:

Gre za ‘novo’ vrsto psa, ki so jo začeli razvijati sredi devetdesetih let 20. stoletja skozi vzrejo med ameriškimi pitbul terierji, staffordshirskimi terierji, buldogi in še nekaterimi drugimi pasmami, ki zaenkrat še niso bile razkrite. Ameriški bully je kot pasma priznan le v nekaj različnih zasebnih pasemskih klubih. Ameriška kinološka zveza pasme doslej še ni priznala.

Argentinska doga:

Gre za veliko in močno pasmo z mišičastim in kompaktnim telesom. Že njihov videz preplaši vsakega nepridiprava, v resnici pa so pravi scrkljančki, ki se svoje velikosti ne zavedajo. Ima kratko in gosto dlako brez podlanke. Prepoznavna je njihova bela barva, možna je temna lisa na glavi.

Cane Corso:

Je velik, mišičast pes, najstarejši predstavniki skupine molosov in nacionalni ponos italijanske pasme. Ima dobro razvite mišice ter je hkrati čvrst, močan in eleganten pes.

Doberman:

Po obliki je srednje velik, močan, mišičast in eleganten. Njegova drža je ponosna. Zelo je temperamenten. Največkrat so ga uporabljali za čuvaja in službenega psa pri policiji ter pri lovu na zveri. V današnjem času je uporabljen kot čuvaj in družinski pes.

Rotvajler:

Izvira iz Nemčije, najverjetneje pa je potomec Italijanskega mastifa, ki je spremljal Rimljane ob njihovi invaziji Evrope. Dolga leta je nato služil kot čuvaj in ovčar. V 19. stoletju je pasma skoraj izumrla, a je stoletje kasneje doživela velik povratek, ko je rotvajler postal priljubljen predvsem kot policijski pes. Danes je še vedno priljubljen čuvaj, policijski pes in celo slednik.

Ameriški staffordshirski terier:

Je močne in mišičaste konstitucije. Izjemno mišičasto telo in široka velika glava z izrazitimi ličnicami so pokazatelj nekdanje bojne narave teh psov. Ostanek bojev iz zgodovine je tudi močen škarjast ugriz.

Ameriški pitbul terier:

Tudi ta pasma je močne in atletske konstitucije. Podobno kot ameriški staffordshirski terier ima izjemno mišičasto telo in široka velika glava z izrazitimi ličnicami, ki so pokazatelj nekdanje bojne narave teh psov. Ko ti psi ugriznejo, ne spustijo in lahko pri tem z ugrizom v zraku držijo svojo celotno težo. Posebna značilnost pasme je tudi, da izjemno dobro prenašajo bolečino oz. so nanjo dokaj neobčutljivi.

Bokser:

Je srednje velik, postaven, kratkodlak in kvadratičen pes (dolžina telesa je enaka telesni višini) z močnimi kostmi in močno razvitimi, suhimi mišicami. Je hiter, okreten, eleganten, živahnega gibanja. Ne sme delovati okorno, zavaljeno, neokretno, telesno slabotno ali prazno.

Ameriški buldog:

Je močne, mišičaste konstitucije, širokih ramen in prsi. Hkrati je ameriški buldog močan, velik, aktiven, samozavesten pes, izjemno zvest svojemu lastniku, z veselim značajem.

Bulterier:

Po izgledu je bulterier srednje velik pes, s čvrstim, mišičastim, atraktivnim in skladno grajenim telesom. Tipična zanj je dolga, jajčasto oblikovana glava z majhnimi trikotnimi očmi črne ali temne barve in črnim, navzdol ukrivljenim nosom.

Katja Željan

error: Kopiranje teksta ni mogoče.