10 najmanj ‘cartljivih’ pasem psov

7. novembra, 2021
Vsi psi so načeloma lojalni svojim lastnikom in jih imajo radi, pa vendar nekateri svojo ljubezen izrazijo bolj, drugi nekoliko manj.

Psi, ki svojo ljubezen in naklonjenost redkeje izražajo, so največkrat neodvisni misleci, ki raje ležijo ob svojem lastniku, kot da bi se crkljali v njegovem naročju. Tudi do neznancev so praviloma zadržani. Vas zanima, za katere pasme gre? Portal ilovedogscute.com mednje uvršča naslednje pasme:

Afganistanski hrt:

Zanj je značilna dostojanstvenost, vendar lahko postane neubogljiv, če z njim ne ravnate pravilno. Osebnosti se zelo razlikujejo znotraj pasme, vendar so vsi zvesti družabniki, če se znajdejo v aktivni, ljubeči družini. V družini se bodo največkrat navezali na enega človeka, ki ga bodo imeli za svojega gospodarja. Do tujcev so zadržani. Po nekaterih značilnostih so podobni mačkam, saj radi sami izbirajo, kdaj si želijo pozornosti in crkljanja. Po naravi so to občutljivi psi, še posebej dovzetni na stres.

Saluki:

Je inteligenten, učljiv, nežen in ponosen pes, ki ne mara priganjanja, in zna biti tudi nadvse trmast. Uživa v pozornosti, je samostojen, razmišljujoč in se odloča po svoji presoji, sicer pa je družaben in zvest pes. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Odnos do otrok je dober, če so do njega spoštljivi in sprejemajo njegovo zasebnost. Do tujcev je nezaupljiv, celo plašen.

Basenji:

Je energičen in radoveden pes. Je inteligenten in rad ustreže človeku, vendar je šolanje potrebno narediti zanimivo in uporabljati le pozitivno motivacijo. Do tujcev je precej sumničav. Zanj je značilno zavijajoče oglašanje, podobno jodlanju, saj basenji ne laja.

Čov čov:

Ima tak značaj, kakršnega nima nobena druga pasma. Je tih, pozoren, vedno željan pozornosti, a ima tudi izredno trdno voljo in se upira vsakemu nasilju. Lastniku in domu je neomajno vdan. Ta pes je prav neverjetno nežen, hkrati pa do konca čuva svojo »lastnino«. Z nezaupanjem spremlja vsako neobičajno dogajanje, tudi do tujih ljudi je izredno nezaupljiv. Čeprav bi za lastnika tudi umrl, ga ne bo vedno slepo ubogal, hodil bo z njim, a ne tesno ob nogi. Trd ton, kričanje in ukazovanje ga ne bo ganilo; kadar pa se mu bo zazdelo, da je tako prav, bo ubogal na vsak migljaj in zašepetano povelje.

Korejski jindo:

Z lastnikom bo vzpostavil odnos, ki bo temeljil na zaupanju in spoštovanju. Jindo je izredno zvest lastniku, učljiv in inteligenten pes. Ker so to izredno inteligentni psi, zahtevajo spoštovanje, preden neomejeno zaupajo svojim lastnikom. V zgodnjem obdobju učenja bo jindo pogosto trmast in zato zahteva strpnost in vztrajnost. Uči se zlahka in nauči se tudi najbolj zapletenih trikov.

Škotski terier:

Je družinski pes, ki ima rad tako poležavanje na kavču, kot tudi lovljenje žoge in druge zabavne igre. Je dober pes čuvaj, čeprav je precej trmast in divji na trenutke. To je pasma, ki združuje lepoto, inteligenco, prikupnost in zabavnost.

Cairnski terier:

To je živahen, robusten, vdan, radoveden in prijazen kuža. Je zelo inteligenten, včasih trmast. Je zelo samostojen, nemiren in nagajiv ter vselej želi biti v središču dogajanja. Potrebuje nenehno stimulacijo, tako fizično kot mentalno. Hitro se privadi na novo okolje, saj se naveže na ljudi, ne pa na kraje in predmete.

Shiba Inu:

Je edinstvena pasma. To je inteligenten, zvest, živahen, drzen, aktiven, energičen, neodvisen, vendar rahlo egoističen pes. Je dober čuvaj in laja le, kadar ima razlog, do tujcev je zadržan. Ni najraje v naročju, raje sedi ob vas, kot da bi bil v vašem naročju. Zelo veliko časa preživi sam in obožuje tišino in samoto. Čeprav je načeloma izjemno tih pes in ne laja veliko, pa se, kadar pač se oglasi, oglaša s posebnim kričečim zvokom, značilnim le zanj.

Šarpej:

Je zelo pozoren, dejaven, živahen in čist pes, ki se brez težav vključi v družinsko življenje. Je zvest in vdan lastniku, vendar zahteva vso njegovo pozornost; nagnjen je k pretiravanju in zahteva v povračilo prav toliko ljubezni, kot jo sam daje svojim gospodarjem. V družbi tujcev je nekoliko zadržan, včasih zato deluje nekoliko snobovsko. To je neodvisen, dostojanstven, miren in samozavesten pes, predvsem pa nadpovprečno inteligenten, zato ga boste težko pretentali.

Airedalski terier:

Je pes, ki kar žari od temperamenta. Misli, da je komik, kar vam bo prineslo leta in leta smeha. Uživa v centru pozornosti in bo naredil vse, da jo dobi. Ti psi so inteligentni in hitro učljivi, vendar tudi samosvoji in se pogosto ne odzovejo na klic. Ti psi so tudi odlični čuvaji in zelo zaščitniški.

Katja Željan