10 pasem psov, ki naj bi imele najmanj težav z zdravjem

6. aprila, 2023

Vse bolj pomemben vidik izbire pasme psa postaja njihovo zdravje. Veterinarji opozarjajo, ljudje pa se vse bolj zavedajo, da imajo določene pasme zaradi problematične vzreje vse več zdravstvenih težav. Za kratkogobčne pasme tako velja, da imajo precej težav z dihanjem in se čim.

Tokrat predstavljamo deset pasem, za katere naj bi veljalo, da spadajo med bolj zdrave kot ostale. Vedeti pa moramo, da tudi če je pes pripadnik bolj zdrave pasme, lahko dobi določene bolezni.

1.     Pudelj (pritlikavi koder, srednji koder in toy koder)

Za vse tri velikosti velja, da so dobrega zdravja. Njihova življenjska doba je do 18 let, težave s sklepi in očmi pa se večinoma pojavljajo šele pri višjih starostih.

2.     Avstralski govedar

Avstralski govedar bi z lahkoto zahteval status najbolj zdravega psa, saj je v Guinessovi knjigi rekordov pes po imenu Bluey zabeležen kot najstarejši pes na svetu, ki je dočakal kar 29 let. Čeprav življenjska doba in zdravje ne gresta vedno z roko v roki, avstralski govedar velja za zdravega psa.

3.     Borderski ovčar

Živahen in ljubek pes, je v preteklosti imel kar nekaj genetskih težav, ki so jih vzreditelji odpravili z doslednim DNA testiranjem. Danes velja za eno bolj zdravih pasem, še vedno pa jih pogosto prizadeneta gluhost in epileptični napadi.

4.     Beagle

Beagle je bil prvotno razvit za lov, danes pa je priljubljen hišni ljubljenček z izostrenim vohom. Velja za zdravo pasmo, težave s kolki in očmi se običajno razvijejo šele v starosti.

5.     Nemški pinč

Nemški pinč ni poznan po zdravstvenih težavah, običajne težave s kolki in očmi se pojavljajo šele v starosti. Z redno telesno aktivnostjo in primerno nego živijo dolgo in zdravo življenje.

6.     Čivava

Čivava je najmanjša pasma in hkrati tudi med najbolj zdravimi. V starosti se lahko pojavijo težave z očmi in srcem.

7.     Havanski bišon

Havanski bišon ima, tako kot ostali majhni psi, več možnosti, da razvije težave z jetri in ledvicami kot večji psi. Drugače pa večinoma ostanejo zdravi večino svojega življenja.

8.     Airedalski terier

Airedalski terier je kralj med terierji in izvira iz West Ridinga v Yorkshiru. Pripadniki te pasme imajo relativno malo zdravstvenih težav, najpogostejši vzrok smrti je rak.

9.     Sibirski haski

Haski je bil vzrejen za vlečenje sani na dolgih razdaljah in v izredno nizkih temperaturah, zato ni presenetljivo, da je kot družinski pes zdrav. V zgodnjih letih so zdravstvene težave izjemno redke, v starosti pa se lahko pojavijo običajne težave s kolki in očmi.

10.  Veliki angleški hrt

Veliki angleški hrt velja za hitrega, lenega in zdravega psa. V splošnem velja pravilo, da večji, kot je hrt, večja je verjetnost, da razvije težave z mišicami in sklepi, v splošnem pa je zel zdrav.