10 pasem psov, ki potrebujejo veliko česanja

5. oktobra, 2021
Večino psov je treba česati in poskrbeti za ustrezno nego dlake, pri spodnjih desetih pasmah pa moramo pripraviti še kakšen glavnik in ščetko več.

Poleg tega pa tudi precejšnjo mero potrpežljivosti. Vas zanima, za katere pasme gre?

Kodrasti bišon:

Kodrasti bišon ima dvojno dlako: zgornjo kodrasto dlako in mehko, svilnato podlanko. Ta dvojna dlaka ima tudi dvojno funkcijo – pozimi psa greje, poleti pa ga hladi. Njegova dlaka je hipoalergena, zato je nanjo manjša verjetnost alergij. Pomembno dejstvo je, da bišon ne pušča dlake, zato ni bojazni, da bi jo pobirali s pohištva. V obdobju, ko mu dlaka izpada, jo je zato treba izčesavati, da se ta ne bi zavozlala.

Afganistanski hrt:

Njegova čudovita dolga bleščeča dlaka seveda prinese tudi manj čudovito plat – obvezno vsakodnevno česanje. V nasprotnem primeru se lahko dlaka hitro zavozla. Pri česanju uporabljamo redek glavnik. Kopamo ga bo potrebi ter uporabimo balzam za lažje razčesavanje dlake. Mnogo lastnikov, ki svojih psov ne razstavlja, se odloči dlako skrajšati ter poleg rednega česanja doma nego prepusti salonu za nego psov.

Pudelj:

Ta pes ima zelo gosto, drobno skodrano dlako, ki je precej zahtevna za nego, saj se kodri radi sprimejo in zavozlajo. Dlaka mu praktično ne izpada in ne smrdi. Na splošno velja za pasmo, ki je nekoliko bolj primerna za alergike in astmatike.

Portugalski vodni pes:

Nega dlake je pri tej pasmi dokaj zahtevna. Pri predstavnikih pasme sicer poznamo dva tipa dlake, valovitega in skodranega. Valovita dlaka je srednje dolga in mehka. Do približno desetega meseca starosti mladička pri valovitem tipu dlake nega ne predstavlja težav. Kasneje, ko mladič začne menjavati dlako, pa ga je treba postriči, saj se v dlaki pojavijo vozli. Redno ga moramo česati, čistiti ušesa in striči dlake okoli oči, saj, če rastejo v oči, povzročajo solzenje, v skrajnem primeru pa lahko privedejo celo do vnetja oči.

Puli:

Njegova dlaka je dolga, z ozkimi vozli po celem telesu in spominja na vrvico. Nega dlake je zelo zahtevna, saj potrebuje veliko krtačenja. S starostjo postane dlaka zelo dolga, lahko tudi do tal. Možno je striženje, vendar s tem izgubi svojo značilnost.

Komondor:

Težak kožuh je specifika te pasme in je že na pogled njegova najbolj opazna poteza. Sestavljata ga dve plasti dlake. Zgornja trša dlaka se spleta z mehkejšo podlanko, s čimer tvori trajne, močne vrvice. Mladički imajo mehko dlako, ki v prvih dveh letih začne tvoriti svoje prve vrvice, nekje v petih letih pa le-te dosežejo želeno dolžino. Odrasel pes je popolnoma pokrit z vrvicami, ki se spletajo samodejno in rastejo vseskozi življenje psa.

Ameriški koker španjel:

Njegova dlaka je različno dolga, in sicer je po glavi nekoliko krajša in gladka, ob uhljih, po vratu in po prsih pa je razmeroma dolga in puhasta. Dlaka je svilnata na otip in je gladka in ravna. Zelo skodrana ali volnena dlaka ni priporočljiva. Za lepotna tekmovanja je dlaka lahko pristrižena samo toliko, da je razvidna linija telesa. Ostali psi pa so lahko povsem postriženi, saj je to veliko bolj praktično in predstavlja lažjo nego.

Maltežan:

Ima povsem belo enojno dlako, ki skorajda ne izpada. Dlaka je dolga in mu mora padati na vsako stran telesa s prečko po sredini. Dolga je približno dvajset centimetrov oziroma toliko, da se skoraj dotika tal. Dlako na glavi lahko spnete v čopek ali pustite, da prosto pada. Tekstura dlake mora biti svilnata.

Pekinčan:

Čudovita dolga dlaka te pasme zahteva redno vsakodnevno nego in česanje, da se ne lomi in vozla. Poleg tega mu moramo vsakodnevno z vlažno krpo čistiti obraz in oči.

Yorkshirski terier:

Ima dolgo, svilnato dlako, ki ne izpada. Ker je dlaka nad očmi zelo dolga, je običajno speta na vrhu glave v čopek. Zanimivo je, da mu dlaka vseskozi raste in skoraj ne odpada.

Katja Željan