Pasme

10 pasem psov, ki rade ližejo svoje lastnike

Več razlogov je, zakaj psi ližejo svoje lastnike: največkrat psi tako izražajo svojo naklonjenost, v nekaterih primerih prosijo za pozornost …

… včasih tako pozdravljajo lastnika ob prihodu domov, nekaterim pa naj bi bil celo všeč nekoliko slan okus človeške kože.

In katerih deset pasem najdemo prav pri vrhu tistih, ki v interakciji s človekom rade uporabljajo jezik? Spletni portal ilovedogscute.com mednje uvršča naslednje:

Labradorec:

Je predstavnik ene najbolj popularnih pasem po vsem svetu. So izjemno prijazni in jih zlahka predstavimo novim ljudem, brez strahu pred morebitnim agresivnim vedenjem. Labradorci so visoko inteligentni, zelo zvesti lastniku, v pasjem svetu pa veljajo tudi za zabavne in nekoliko hiperaktivne. Svojega človeka največkrat ližejo zato, da mu tako izkažejo predanost in prijateljstvo, tako pa ga tudi pozdravijo ob prihodu domov.

Jazbečar:

Gre za radovednega, živahnega, prijaznega, brihtnega, zabavnega in pogumnega psa. V zadnjem času so priljubljeni predvsem kot družni psi, kar gre pripisati njihovemu ljubeznivemu in družabnemu karakterju. Za pasmo je značilno, da ne liže le svojega lastnika, temveč tudi druge hišne ljubljence, včasih pa jezik in smrček uporabijo celo za ‘raziskovanje’ tal, oblačil, steklenic…

Zlati prinašalec:

Je inteligenten, ljubeč, samozavesten, aktiven, močan in prijazen pes. Je izredno družaben in obožuje človekovo družbo, posebno rad pa je tudi v družbi drugih živali, zaradi česar je resnično odličen družinski pes. Lastnika največkrat liže zato, da izraža svojo predanost, včasih poskuša tako dobiti pozornost, niso pa redki niti primeri, ko svojega človeka na tak način pozdravi ob prihodu domov. Zlati prinašalec velikokrat liže tudi sebe in celo ostale pse.

Mops:

Ima zelo raznolik temperament. Po naravi je družni pes in nikakor ne čuvaj. Je živahen, včasih predrzen, kljubovalen in svojeglav. Do družine je vselej ljubezniv in velja za čudovitega družabnika. Z lizanjem lastniku izkazuje naklonjenost, včasih pa s tem sporoča tudi, da se dolgočasi. To še posebej velja, ko liže svoje tačke.

Rotvajler:

Je po naravi zabaven in zelo ljubeč pes, kljub svoji močni zgradbi. Ker je zelo teritorialen in zaščitniški do svojih družinskih članov, je potrebno z zgodnjo in obsežno vzgojo ter socializacijo poskrbeti, da ne bi bil agresiven. Z lizanjem lastniku izraža naklonjenost, včasih pa si na tak način prizadeva dobiti tudi pozornost.

Yorkshirski terier:

Zanj pravijo, da ima svilnat plašček in levje srce. Je ena izmed najbolj priljubljenih družnih pasem in se odlično odreže tudi na pasjih razstavah. Z lizanjem lastniku izraža naklonjenost, včasih pa sporoča, da mu je dolgčas. V nekaterih primerih postane lizanje pri tej pasmi tudi navada, ki se je zlepa ne otrese.

Mali italijanski hrt:

Je zelo inteligenten, izredno učljiv (najbolj od vseh hrtov), hiter tekač, živahen, doma lenoben, nežen, ljubeč, umirjen, željan pozornosti, družaben, vztrajen, vzdržljiv, neutruden, ima pa tudi razvit lovski nagon. Od lastnika se zelo nerad loči, z lizanjem pa mu izraža naklonjenost.

Čivava:

Ima samosvoj karakter, kar pomeni, da je vsak kuža precej individualen, kljub specifičnim lastnostim vrste. Čivavo opisujejo kot zelo predrzno, pogumno, domišljavo, ponosno žival, ki zna biti tudi ljubosumna, nezaupljiva in samosvoja. Običajno je pasma na lastnika zelo navezana, vendar pa to velja predvsem za enega človeka. Z lizanjem lastniku izkazujejo svojo ljubezen in navezanost nanj.

Toy koder:

Koder je, ne glede na velikost, izredno graciozen, ponosen, topel in prijazen pes, ki je visoko učljiv. Odlikuje ga zaupljivost in ljubeznivost ter močna navezanost na človeka. Predstavniki pasme pa ne ližejo le svojih lastnikov, temveč včasih celo ljudi, ki jih srečajo prvič v življenju. Tako izražajo svojo naklonjenost in ljubezen.

Kavalir kralja Karla:

Številni lastniki teh psov pasmo opisujejo kot nadvse prijetnega in prilagodljivega prijatelja, ki je vedno dobre volje. Kavalirji niso skoraj nikoli nervozni in agresivni ter zelo uživajo v družbi majhnih otrok in drugih hišnih ljubljencev, kar je za majhne pasme psov prava redkost. Z lizanjem izražajo svojo ljubezen in navezanost.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.