Pasme

10 pasem psov, ki se izjemno radi crkljajo

Vsak pes ima rad pozornost svojega lastnika. A medtem ko so nekatere pasme bolj neodvisne in samostojne, imajo druge velike apetite po crkljanju.

Portal www.thesprucepets.com med pasmami, ki se še posebej rade crkljajo, izpostavlja naslednje:

Zlati prinašalec:

Je inteligenten, ljubeč, samozavesten, aktiven, močan in prijazen pes. Je izredno družaben in obožuje človekovo družbo, nadvse rad pa je tudi v družbi drugih živali, zaradi česar je resnično odličen družinski pes. Na svojega lastnika je močno navezan in si želi biti ves čas v njegovi družbi.

Kavalir kralja Karla:

Pasma je vredna svojega imena: Mali kavalirji so vedno dobrosrčni in prijazni. Dobro se ujemajo z otroki in drugimi hišnimi ljubljenčki, razumejo se z drugimi psi, svojim lastnikom pa so izjemno naklonjeni.

Pomeranec:

Brez dvoma se najbolje počuti v bližini skrbnikov, s katerimi zgradi prav poseben odnos. Toda le enemu je običajno neizmerno vdan in si ves čas želi njegove družbe in pozornosti.

Staffordshirski bulterier:

Ta pes ni priporočljiv za vsakogar, saj mora biti celotna družina pri vzgoji zelo dosledna, samozavestna in mora imeti jasno postavljena pravila, sicer bo pes trmast in neobvladljiv. To so odlični čuvaji svoje družine, ves dan bodo želeli preživeti z njenimi člani, od poležavanja na kavču, do vožnje v avtu, iger in sprehodov. Enostavno obožujejo človekovo družbo in pozornosti, tudi crkljanje.

Novofundlandec:

Je izjemno navezan na svojo družino. Ne mara biti ignoriran ali brez pozornosti in če mu je ne bomo zagotovili dovolj, bo naredil uničujočo škodo. So čustveno občutljivi in dojemljivi za vaše razpoloženje, kar je eden izmed razlogov, zakaj jih uporabljajo kot terapevtskega psa.

Veliki angleški hrt(Greyhound):

Veliki angleški hrt bo želel z lastnikom preživeti čim več časa, zato ga ni dobro puščati za dolgo samega. Zelo uživa v centru pozornosti. Tisti psi, ki so rešeni iz zavetišča, se še posebej navežejo na svojega lastnika.

Čivava:

Ta nadvse igriv pes je nadvse rad v tesnem stiku s svojo človeško družino ter nerad zapusti svojega lastnika. Ta mali pes v velikem telesu vam bo brez težav pustil, da ga prenašate in ljubkujete ves čas; a pozor, pasma zahteva tudi precej gibanja, zato pretiravati vseeno ne velja.

Mops:

Do družine je vselej ljubezniv in velja za čudovitega družabnika, ki obožuje lastnikovo naklonjenost in pozornost. Izkoristil bo vsako priložnost, da se stisne k vam, ali da se vas zgolj dotakne s svojo tačko.

Kodrasti bišon:

To je živahen, energičen, igriv in aktiven pes, ki potrebuje veliko lastnikove pozornosti. Najsrečnejši je pri družinah, ki ga vključijo v svoje dnevne aktivnosti. Za to pasmo je značilen nežen in prijazen karakter, obenem pa so ti psi izjemno zaščitniški do svojih lastnikov in zato dobri čuvaji. So zelo samostojni in samozavestni, a kljub temu najbolj uživajo v lastnikovem naročju.

Valižanski ovčar Pembroke:

Kljub svoji majhnosti je močan, živahen, pozoren, inteligenten, poslušen, vdan, zelo zvest, pogumen in zaščitniški do svoje družine. Rad izraža svojo ljubezen in predanost do lastnika, h kateremu se bo vedno rad stisnil. Ker je nadvse inteligenten, vas utegne celo prepričati, da ga nosite ves čas.

Katja Željan

error: Kopiranje teksta ni mogoče.