10 pasem psov, ki so primerne za družine z majhnimi otroki

23. oktobra, 2020
Katere pasme psov so najprimernejše za družine z otroki? Nekateri so mnenja, da je vsak pes s pravim pristopom lahko družba majhnim otrokom, drugi mislijo drugače.

Če gre verjeti Ameriški kinološki zvezi, pa med najboljšo izbiro sodi spodnjih deset pasem.

1. Labradorec

Labradorec se na vrh lestvice priljubljenosti psov v Ameriki ni uvrstil po naključju, saj je nadvse prijazen, potrpežljiv in nadvse učljiv

2. Buldog

Je naravnost čudovita družba za otroke. Ti psi so svoji družini nadvse lojalni, obenem pa umirjeni in prijazni. Pa tudi nasmejati vas znajo.

3. Zlati prinašalec

Njihova inteligenca in osebnost ustrezata mnogim, poleg tega pa so zlati prinašalci tudi ena najbolj uspešnih, prepoznavnih in popularnih pasem v različnih kinoloških (tekmovalnih) disciplinah.

4. Beagle

Imajo prijateljski, a hkrati nadvse radoveden značaj, poleg tega pa vas bodo ‘prisilili’ v dnevno rekreacijo. Ker je njihova nega nezahtevna, za nameček pa so tudi inteligentni, so beagli naravnost idealni družinski psi.

5. Mops

To je velik pes v majhni velikosti, za katerega se zdi, da ima posebno afiniteto do otrok. Vedno si želi biti v bližini svojih ljudi in jim ugoditi, glede življenjskega okolja pa so nadvse prilagodljivi in ne potrebujejo prav veliko prostora.

6. Irski seter

Ta pes se nadvse rad giblje na prostem, zato je odlična izbira za aktivne družine. Ima veliko energije in je nadvse aktiven, a ima hkrati tudi prijazen značaj in učljivo naravo.

7. Bruseljski grifon

Je srčen, inteligenten in aktiven družabnik. Od lastnika pričakuje interakcijo, aktivnost in mentalno stimulacijo. Zaradi njegove majhne velikosti je odlična izbira za lastnike psov v mestu; seveda če mu ti omogočijo, da ‘pokurijo’ tudi nekaj energije.

8. Novofundlandec

Premore inteligenco, lojalnost in prikupnost, po čemer je tudi najbolj znan. Hkrati je potrpežljiv in nadvse zvest svoji družini, zaradi česar je odlična družba.

9. Francoski buldog

Je ena najbolj priljubljenih majhnih pasem psov na svetu, še zlasti v mestih. Francoski buldog je igriv in pameten, zato se mu preprosto ne morete upreti.

10. Škotski ovčar

Gre za zvesto, vdano, čutečo, ponosno, hitro in odzivno pasmo, ki bo najbolj ustrezala družinam, ki se veliko gibljejo v naravi, obenem pa premorejo veliko ljubezni.

Katja Željan