10 pasem psov, ki zahtevajo največ pozornosti

3. novembra, 2021
Psi, ki od svojih lastnikov zahtevajo veliko pozornosti, so običajno zelo energični, inteligentni in hkrati nagnjeni k ločitveni tesnobi.

Portal ilovedogscute.com med pasme, ki zahtevajo največ pozornosti, uvršča naslednje:

Nemški ovčar:

Če si boste omislili nemškega ovčarja, boste spoznali, da ste za družabnika dobili izredno inteligentno bitje. Je uravnovešen in zanesljiv, izvrsten čuvaj in do tujcev nezaupljiv. Pazil bo na vas, vašo družino in vaše imetje, vendar pa bo najbolj navezan le na enega gospodarja. Je zvest, drzen, pogumen in ubogljiv pes, ki prinese zadovoljstvo vsakemu lastniku.

Labradorec:

To so aktivni psi, dobri plavalci, polni energije. So izjemno prijazni in jih zlahka predstavimo novim ljudem, brez strahu pred morebitnim agresivnim vedenjem. Labradorci so visoko inteligentni, zelo zvesti lastniku, v pasjem svetu pa veljajo tudi za zabavne in nekoliko hiperaktivne. So srednje veliki, močni, atletsko grajeni, uravnovešeni psi.

Zlati prinašalec:

Je inteligenten, ljubeč, samozavesten, aktiven, močan in prijazen pes. Je izredno družaben in obožuje človekovo družbo, posebno rad pa je tudi v družbi drugih živali, zaradi česar je resnično odličen družinski pes. Odlično so se izkazali tudi kot terapevtski psi in kot psi vodniki. Zlati prinašalec je zelo primeren za iskanje pogrešanih oseb, ter za iskanje ponesrečencev v ruševinah.

Sibirski haski:

So ljubeči, nežni, igrivi, aktivni psi, ki obožujejo svojo družino. Posebno v mladih letih so izredno hiperaktivni. Odrasli psi so bolj zadržani in dostojanstveni. Z njihovo inteligenco, poslušnostjo in vnetostjo so prijetni družabniki in vneti delovni psi. Niso radi sami in kadar jih predolgo pustimo samevati, bomo lahko spoznali tudi njihovo uničevalno moč.

Avstralski ovčar:

Je zelo inteligenten, energičen in ljubeč pes, ki rabi nenehno zaposlitev. Zaradi tega je primeren za aktivno družino. Ti psi so bili vzgojeni za zganjanje živine, zato bodo zganjali vse od ljudi, živali, koles in avtomobilov. Lahko vas ščipajo v pete, vendar boste to odpravili z vzgojo. Imajo močan nagon za varovanje in želijo biti ob svojih lastnikih ves čas. Nenehno vam bodo sledili in vas nadzorovali. Z lahkoto izkazujejo ljubezen, želeli vas bodo lizati po obrazu. So tudi teritorialni in zaščitniški, do tujcev pa nezaupljivi. Potrebujejo veliko mentalnih izzivov in aktivnosti, drugače lahko postanejo uničevalni.

Mejni ovčar:

Ta pasma živi za delo, zato jo je mogoče s pravilnim šolanjem res zelo veliko naučiti. Do lastnika in svojih domačih (torej do znanih ljudi) je izjemno prijazen, predan in zvest, prav nasprotno pa je precej zadržan do tujcev. Je zaščitnik in odličen čuvaj, izjemno dobro pa se bo odrezal tudi v številnih pasjih športih. Obožuje delo, akcijo, fizično aktivnost in je videti neutruden, zato je idealni spremljevalec aktivnih ljudi in ljudi, ki si želijo dela s psom, saj je vsakršna investicija časa in truda pri tej pasmi bogato poplačana.

Yorkshirski terier:

 

Zelo rad ima pozornost ljudi, še posebno se naveže na svojo družino in je odličen čuvaj, saj nikoli ne pozabi opozoriti na prihod tujca. Na svojega lastnika je zelo navezan in zanj pripravljen izpolniti vsako željo.

Kavalir kralja Karla:

Je vdan, nežen, vendar kljub svoji majhnosti in nežnemu videzu izredno pogumen. S svojimi prosečimi žametnimi očmi vas bo vedno znova razveseljeval, pomirjal in prepričeval, kako rad vas ima. To družabno, veseljaško bitje, je, ne samo izredno prijazno in zaupljivo, ampak tudi igrivo in radoživo. Je prilagodljiv, potrpežljiv, zelo inteligenten in tudi vodljiv. Paziti moramo na njegovo rahločutnost in senzibilnost.

Ameriški koker španjel:

Je vesel, prijazen in entuziastičen pes, ki se odlično počuti v družini in z otroki. Ob tem psu ne boste potrebovali hišnega zvonca, saj bo z lajanjem opozoril na prišleke, vendar pa to ni agresiven pes in jih bo pozdravil z mahanjem z repom. To ni dominantna pasma, v resnici so zelo ubogljivi in se hitro učijo. Je odličen pes družabnik. Da so res srečni, potrebujejo aktivnosti z ljudmi, brez tega pa lahko postanejo uničevalni ali se zatečejo k lajanju.

Ameriški staffordshirski terier:

To je inteligenten, živahen, prijazen, pogumen, zelo zvest, vdan in ljubezniv družinski pes. Gre za zelo močno pasmo, ki pa je po naravi nežna in zaščitniška do svoje družine. Posebno pomembna sta zgodnja socializacija in šolanje, da bi preprečili agresijo, obenem pa se je treba zavedati, da je to pes, ki potrebuje odločnega in izkušenega lastnika. Ker poseduje ogromno energije in je pravi razigrani razgrajač, ga je treba vselej z nečim zaposliti, sicer iz dolgčasa lahko postane destruktiven – znese pa se nad copati, čevlji in pohištvom. S pravo vzgojo je lahko odličen ljubljenček, katerega življenjski cilj bo zadovoljiti lastnika. Potrebuje veliko pozornosti, a v zameno vrača veliko veselja in ljubezni.

Katja Željan